Datum plaatsing: 03 mei 2022 - Laatst gewijzigd: 04-05-2022 02:19:03

Veiligheidsbewustzijn steeds belangrijker voor zowel opdrachtnemers als opdrachtgevers in de bouw


Veiligheidsbewustzijn steeds belangrijker voor zowel opdrachtnemers als opdrachtgevers in de bouw


's-Hertogenbosch (Regionaal): Veiligheid is een onderwerp wat steeds meer aan het licht wordt gesteld in de bouw. Niet zo gek ook, want het aantal arbeidsongevallen in deze sector is nog steeds te hoog. Er zijn diverse certificaten in het leven geroepen om de veiligheid op de werkvloer te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan het VCA certificaat of de Safety Culture Ladder. Deze laatste focust zich op veiligheidsbewustzijn en begint hierdoor steeds populairder te worden voor zowel opdrachtnemers als opdrachtgevers in de bouw. Benieuwd waarom? In dit artikel leggen wij het uit.

Wat is de Safety Culture Ladder?
Om te begrijpen waarom de Safety Culture Ladder stijgt in populariteit, is het belangrijk om te weten wat dit certificaat inhoudt. Het voornaamste verschil tussen de Safety Culture Ladder en andere veiligheidssystemen is dat deze is gericht op het veiligheidsbewustzijn binnen een bedrijf of organisatie, terwijl het bij andere systemen vaak gaat om een checklist van veiligheidsmaatregelen. Veiligheidsbewustzijn houdt in dat een persoon zich bewust is van mogelijke risico’s een actie met zich mee kan brengen en hierop anticipeert. Door te focussen op het veiligheidsbewustzijn pak je het probleem veel kernachtiger aan en zal uiteindelijk de veiligheidscultuur binnen je organisatie verbeteren.

De Safety Culture Ladder bestaat uit 5 niveaus van veiligheidsbewustzijn, uitgedrukt in treden (vandaar ook ‘ladder’). Hierbij geldt hoe hoger de trede, hoe beter het veiligheidsbewustzijn. Het uiteindelijke doel is de bedrijfsprocessen optimaliseren, zodat veiligheid overal volledig in geïntegreerd is. Het zit dan letterlijk ingebakken in het doen en denken van het personeel.

Maar waarom wordt veiligheidsbewustzijn steeds belangrijker geacht?
Doordat het aantal bedrijfsongevallen in de afgelopen jaren behoorlijk hoog was, is de GCVB opgetuigd. Dit staat voor Governance Code Veiligheid in de Bouw en is een initiatief van verschillende onderneming en opdrachtgevers in de bouwsector. In deze ‘code’ hebben de deelnemende bedrijven gezamenlijk vastgesteld hoe zij het aantal ongevallen kunnen terugdringen. De belangrijkste eis was het verplicht stellen van de Safety Culture Ladder vanaf trede 2 per 1 januari 2022. De keuze om dit systeem verplicht te stellen, was dat er meer vanuit intrinsieke motivatie gekeken wordt naar veiligheid in plaats van enkel extrinsieke motivatie.

Steeds meer opdrachtnemers en opdrachtgevers zien ook in dat het veiligheidsbewustzijn behoorlijk bijdraagt aan het verlagen van het aantal bedrijfsongevallen en willen zich daarom aansluiten bij de GCVB. Bovendien kun je opdrachten mislopen als jij niet bent aangesloten bij de GCVB en je potentiële opdrachtgever acht dit als eis.

Kortom, veiligheidsbewustzijn wordt een steeds belangrijker onderwerp in de bouwsector. Ben jij actief in de bouw, maar nog niet bezig met je veiligheidscultuur? Dan begin dan snel!

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16476