Datum plaatsing: 05 mei 2022

Energiekosten drukken door te investeren in zonnepanelen: een goede keuze?


Energiekosten drukken door te investeren in zonnepanelen: een goede keuze?


's-Hertogenbosch (Regionaal): Als je gebruik maakt van het reguliere energienetwerk dan is de kans groot dat jouw tarieven al flink gestegen zijn. Zit je nog vast aan een contract, dan is een goede aanbieding scoren er daarna vaak ook niet meer bij. Een goed moment om te overwegen om over te stappen op zonnepanelen. Wat zijn de financiële voordelen op termijn?

Zonnepanelen verdienen zich terug

Als je je zonnesysteem laat aanbieden door een bedrijf dat adviseert over wat er goed bij je dak past, dan is de kans op rendement het hoogst. Deze specialisten beslissen dit namelijk op basis van je huidige verbruik en kijken daarnaast hoeveel en welke zonnepanelen het beste bij jouw type dak passen. Zo verdienen zonnepanelen zich binnen zes tot acht jaar terug.

Wat kosten zonnepanelen voor jouw dak? Voor een compleet zonnesysteem met een klein tot gemiddeld huis kun je meestal rekening houden met een bedrag tussen de €3.500 tot €5.000. Het werkelijke bedrag is echter per huis en verbruik afhankelijk, maar om een indicatie te krijgen kun je alvast een dakscan doen via aanbieder Sungevity. Die maakt voor jou een globale berekening door je verbruik of type huis en aantal bewoners door te geven. Laat je vrijblijvend adviseren en beslis daarna of zonnepanelen voor jou de moeite waard zijn.

Btw-teruggave van 21% en subsidies

Wist de dat de prijs voor een zonnesysteem niet de daadwerkelijke kosten zijn die je gaat maken? De Belastingdienst geeft je namelijk een beloning voor het verduurzamen van je huis. Binnen zes maanden na het jaar waarin je investeert in de zonnepanelen kun je het btw bedrag namelijk terugvragen (mogelijk wordt de btw voor particulieren op zonnepanelen in 2023 zelfs helemaal afgeschaft). Dat komt neer op 21%, wat je met een gemiddeld systeem al snel een besparing van €1.000 oplevert!

Daarnaast loont het om bij de gemeente te checken of er momenteel subsidieregelingen gelden op het verduurzamen van je huis. Zo kun je vaak nog een extra geldbedrag vangen dat je kunt investeren in zonnepanelen. Tevens kun je kijken naar energiebesparende maatregelen in huis, waarbij je bijvoorbeeld subsidie op isolerende maatregelen krijgt. Wil je gratis advies op het gebied van duurzaam wonen? Dan kun je in de gemeente Oss een Duurzaam Wonen Spreekuur plannen.

Ook een groene lening verdient zich terug

Kun je het totaalbedrag voor zonnepanelen niet in een keer opbrengen? Je bent zeker niet de enige! Gelukkig zijn er de zogenoemde groene leningen. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor het verkrijgen van geld voor duurzame investeringen. En in de meeste gevallen kun je de rente die je hierover betaalt met de zonnepanelen ook weer terugverdienen in verhouding dan wanneer je bij het reguliere energienet zou blijven. Bovendien zijn de voorwaarden vaak erg aantrekkelijk. Denk aan rentebedragen van 3,5% tot 4% en tussentijds boetevrij aflossen.

Zonnepanelen worden steeds beter en goedkoper

Door de jaren heen hebben we zonnepanelen al flink in prijs zien verlagen. Daardoor is een zonnesysteem nu toegankelijk voor iedereen. Daarnaast is ook de kwaliteit heel wat vooruit gegaan, waardoor zonnepanelen zeker 25 tot 30 jaar meegaan. En ook als de zon niet schijnt leveren ze nog op. Dus na die terugverdientijd van gemiddeld zes tot acht jaar is het voor jou alleen nog maar winstgevend tegenover het reguliere energienet!

Huis wordt meer waard

Wil je binnen een aantal jaren je huis verkopen en is dit iets dat je tegenhoudt om zonnepanelen te leggen? Die reden kun je achter je laten, want uit onderzoek van De Nederlandse Bank blijkt dat de verkoopprijs van huizen met circa €7.000 stijgt wanneer er zonnepanelen aanwezig zijn. Door zonnepanelen profiteer je dus niet alleen van een lagere energierekening, maar kun je je woning ook nog eens aan een hogere prijs verkopen.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16796