Datum plaatsing: 06 mei 2022 - Laatst gewijzigd: 06-05-2022 12:10:00

Verbouwen woning steeds duurder


Verbouwen woning steeds duurder


's-Hertogenbosch (Regionaal): Zowel verbouwingskosten als financieringskosten flink omhoog
Wil je momenteel je huis laten verbouwen, dan sta je voor een flinke uitdaging! Allereerst blijkt het in een groot deel van Nederland lastig om een aannemer te vinden. Heel Nederland lijkt wel aan het verbouwen geslagen. Veel aannemers hebben de komende maanden geen ruimte in hun agenda. En als ze wel ruimte hebben, dan berekenen ze vaak hoge uurlonen door. En het uurloon is niet het enige dat duurder geworden is: ook de materiaalkosten en de financieringskosten zijn hoger dan een tijd geleden.

Inflatie historisch hoog
De laatste maanden stijgen de prijzen in Nederland hard. De inflatie is in ruim 40 jaar niet zo hoog geweest. De belangrijkste aanjager van de inflatie is de gestegen energiekosten. Maar ook andere producten en diensten zijn flink duurder geworden. Dit geldt onder andere voor veel bouwmaterialen. Deels omdat voor het maken van veel bouwmaterialen (denk aan staal) veel energie nodig is, maar deels ook omdat veel bouwmaterialen niet altijd even goed leverbaar zijn.

Onzekerheid over bouwkosten
De hoge inflatie en beperkte beschikbaarheid van bouwmaterialen hebben in de bouwwereld tot behoorlijk wat problemen geleid. De kosten van een verbouwing bleken achteraf vaak hoger uit te vallen dan vooraf ingeschat. Soms kwam dit risico voor rekening van de aannemer. Maar steeds vaker wordt het risico van prijsstijgingen of beperkte beschikbaarheid bij de consument neergelegd. Maak dus goede afspraken met je aannemer bij een verbouwing en houd rekening met tegenvallers!

Financieringskosten omhoog door gestegen rente
Een andere reden dat een verbouwing duurder kan uitvallen dan een tijd geleden, is de gestegen rente. De meeste mensen hebben het geld voor een verbouwing niet op hun (spaar)rekening staan en zijn aangewezen op een financiering bij een bank of kredietverstrekker. Meestal wordt gekozen voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek (oversluiten), het verhogen van de bestaande hypotheek of het afsluiten van een (persoonlijke) lening.

Hypotheek of lening?
Als we puur kijken naar de rente, dan is het afsluiten van een hypotheek interessanter dan het afsluiten van een persoonlijke lening. De actuele hypotheekrente is lager dan de actuele rente op een lening.
Toch zal in de komende tijd waarschijnlijk juist vaker gekozen worden voor een persoonlijke lening. Dat komt allereerst omdat de hypotheekrentes in de afgelopen maanden veel harder gestegen zijn dan de leenrentes. De rente op de meeste hypotheken is in de afgelopen maanden al snel 1,5% hoger geworden. Op de kredietmarkt zijn de rentestijgingen nog veel minder groot: op de meeste persoonlijke leningen zijn de rentes nog maar een paar tienden gestegen. De hypotheekrente en leenrente liggen momenteel dus veel dichter bij elkaar dan voorheen.
De belangrijkste reden om voor een persoonlijke lening te kiezen en niet voor een hypotheek is echter dat het afsluiten van een lening eenvoudiger is. Het afsluiten van een hypotheek kost vaak veel meer tijd en bij het afsluiten van een hypotheek krijg je te maken met allerlei kosten, zoals advies-, afsluit-, notaris- en taxatiekosten. Vaak gaat het in totaal zo maar over een paar duizend euro.
Het afsluiten van een lening is veel eenvoudiger en normaal gesproken worden bij een lening geen kosten in rekening gebracht. Vooral bij verbouwingen van minder dan 50 duizend euro blijkt een persoonlijke lening hierdoor momenteel vaak beter uit te pakken dan een hypotheek.

Bekijk alle opties
Welke optie in uw situatie het beste uitvalt, kunnen wij zo niet aangeven. Het hangt echt van uw persoonlijke situatie af wat het meest gunstig is. Het beste advies is dan ook om alle 3 opties: oversluiten van de hypotheek, verhogen van de hypotheek of een persoonlijke lening, door te (laten) rekenen zodat u zeker weet dat u de juiste keuze maakt.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17933