Datum plaatsing: 10 mei 2022

Rived: Kledinginzameling op zaterdag 14 mei van 10.00 uur tot 14.00 uur


Rived: Kledinginzameling op zaterdag 14 mei van 10.00 uur tot 14.00 uur


Geffen (Maasdonk): HARRY EN DIANNE VAN ERP: “ELKE EURO IS VOOR HET GOEDE DOEL”

GEFFEN – “We hebben er niet lang over hoeven te denken om het levenswerk van onze dochter vanuit Geffen voort te zetten. Vanuit onze stichting zetten ons met hetzelfde enthousiasme in als ons Rinske dat zou doen”, zeggen de ouders Harry en Dianne van Erp met volle overtuiging. Rinske van Erp was nog maar 28 lentes jong toen ze begin 2016 in Kenia is overleden aan de gevolgen van de meest agressieve vorm van malaria. Wat in eerste instantie een simpele verkoudheid leek was in feite een ernstige malaria infectieziekte. “Als de dag van gisteren het je nog bij. Het onwerkelijke en onmenselijke waarmee je wordt geconfronteerd is niet te bevatten. In één moment zet het je leven compleet op zijn kop”, zeggen Harry en Dianne.


door Jan van Ravenstein

Kenia en Rinske, dat was een soort van twee- eenheid. In dat verre Oost-Afrikaanse land had Rinske haar geluksdroom gevonden. Ze was daar in haar element. Middels een stage opdracht had ze al enigszins geproefd van het land en de mogelijkheden die ze zag. “Ze had het al zo vaak gezegd dat ze haar ideaal, een zakelijk plan met een sociale opdracht, zo graag daar in dat verre Kenia, ten uitvoer zou willen brengen. Rinske volgde de modeopleiding op het Koning Willem 1 College en de kunstacademie in Maastricht. Na haar stage in 2011 werd ze verliefd op Kenia. Daar ging ze uiteindelijk ook wonen, met haar vriend. Ze was werkzaam op de basisschool van de Netherlands School Society in Nairobi
Stoer als ze was, heeft de meteen de daad bij het woord gevoegd en daar een modeatelier opgezet voor mishandelde of ongewenst zwangere vrouwen die leefden in de sloppenwijken van Nairobi. Zich inzetten voor de zwakkeren van de samenleving om ze middels een zakelijke constructie kansen te geven in de maatschappij. Een weet je, het werkte wonderwel en maakte ons apetrots”, zeggen Harry en Dianne.

Onwerkelijk
Harry: “En dan gebeurt het onwerkelijke, iets waar je nog geen moment, geen seconde aan hebt gedacht. Je kind, zo ver van je weg, gaat dood. Vanaf dat moment leef je in een rollercoaster en alles staat op zijn kop. Alles doet pijn… Ook het feit dat Rinske haar droom zo abrupt ten einde is gekomen. De kansarme meisjes daar, staan ineens zonder uitzicht op een toekomst helemaal alleen. Dit viel ons zwaar.
Al snel viel bij ons het besluit om actie te ondernemen, in naam van ons Rinske”, zegt Harry.
Wij zijn de projecten die Rinske voor ogen had gaan overnemen en ondersteunen onder de naam die Rinske zelf nog had gekozen: “RIVED”
R (Rinske van Erp) I (Innovatie, stimuleert ideeën) V (Voices, geeft een stem aan de kwetsbare)
E (Ecologic, Steunt duurzame projecten) D (Development, ondersteunt ontwikkeling mens en natuur)
Het modeatelierproject van Rinske was vanuit het Geffense niet te behappen. Vandaar dat we gezocht hebben naar andere mogelijkheden om de kansarmen de ondersteuning te geven die nodig is.

Projecten
“Geld. Het is en blijft nu eenmaal de sleutel tot hulp, zeker wanneer het op afstand geregeld moet worden. Vandaar onze kledinginzameling. De kleding wordt door verkoop ten gelde gemaakt en met de opbrengst daarvan gaan wij aan de slag”, aldus Harry. Een belangrijk vertrouwelijk contactpersoon in Kenia is de vriend van Rinske. “Via hem krijgen we de projecten die nodig ondersteuning verdienen toegespeeld”, zegt Harrie. De projecten hebben een uiteenlopend karakter. Harry: “Het Umoja Talanta- project bijvoorbeeld zorgt voor vermaak en entertainment in de sloppenwijken. Een project van geheel andere orde is het project Kenia Kesho-School. Middels dit project wordt uitwasbaar maandverband voor de meisjes beschikbaar gesteld zodat deze tijdens die periode gewoon naar school kunnen. Weer andere vrouwen produceren dit verband. Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten”. Ook is er door de stichting een prachtig waterproject (drinkwatervoorziening) gerealiseerd. Er worden waar nodig, opvoedkundige lessen gegeven en geven ze begeleiding en ondersteuning bij initiatieven voor een betere levensstandaard. “Er ligt overigens een mooi plan klaar om een klein gebouwtje te realiseren op een stukje grond wat we misschien verkrijgen waar de kansarme kinderen onder begeleiding en in alle rust hun huiswerk kunnen maken. Maar dat project hoort nog bij een van onze dromen”, zegt Harry met een hoopvolle blik

Inzameling
Kleding…. Heel veel kleding, schoenen en tassen. Harry en Dianne willen het wel van de daken schreeuwen: “Hoe meer we binnenhalen, hoe meer we voor de kansarmen daar en in feite voor ‘ons Rinske haar droom’ kunnen doen”. Daarnaast is er natuurlijk ook mogelijk om donateur te worden. Er zijn daartoe vele mogelijkheden (www.rived.org). Voor bedrijven zijn we druk doende om onze stichting de Anbi- status te geven zodat bedrijven met een gerust (fiscus) hart kunnen ’doneren’.
Het doel van Rived: Een normaal bestaan voor vooral jongere ongewenst zwangere en vaak mishandelde vrouwen. Het was Rinske haar droom, haar levenswerk en intussen de liefdevolle missie van Harry, Dianne. Perry, Jos, Ina, Piet, Marielle en Marion.
Zullen we samen onze uiterste best doen om het plan te laten slagen… Alvast bedankt daarvoor.
Zaterdag 14 mei - 10.00 uur tot 14.00 uur – de Koppellinck in Geffen. www.rived.org
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.31748