Datum plaatsing: 10 mei 2022 - Laatst gewijzigd: 10-05-2022 19:02:50

Zondag open huis Oude Klooster en Koppellinck Geffen


Zondag open huis Oude Klooster en Koppellinck Geffen


Geffen (Maasdonk): Met gepaste trots nodigen de besturen van de Koppellinck en Het Oude Klooster alle Geffenaren en belangstellenden uit om een kijkje te komen nemen in de twee mooiste ‘huiskamers’ van Geffen. Beide panden hebben een grondige en verfrissende renovatie ondergaan die het aanzien meer dan waard is. Daarnaast sluiten ze met deze nieuwe start een moeilijk en vooral lastig ‘corona tijdperk’ af. We kunnen nu weer voor een lange tijd onze huurders, gebruikers en gasten uit Geffen, van harte ontvangen. Op onze open dag op zondag 15 mei kunnen we de bezoekers kennis laten maken van alle activiteiten en mogelijkheden die er zijn in Het Oude Klooster en de Koppellinck”, aldus Diny van Wanrooij, secretaresse van Stichting Het Oude Klooster.

door Jan van Ravenstein

Tijdens de afgelopen Corona periode zijn in de desbetreffende panden de nodige verbouwingswerkzaamheden verricht en is het interieur verfrissend opgeknapt. Tijdens het Open Huis laten verschillende gebruikers van de panden, de bezoekers ook kennis maken met hun activiteiten. Diny: “De KBO en Ons Welzijn geven info via zolder materiaal, er wordt gebiljart en er zijn foto’s te zien van alle activiteiten. De Heemkunde zet de bovenste zolder open en de archieven in al hun ruimten zijn te bezichtigen. Op tv scherm ziet u alle foto’s die gemaakt zijn op 22-02-22. Ook Thuiszorg en fysiotherapie geven informatie over hun diensten. In de kapel zingt het Gemengd Koor bij aanvang van het Open Huis en gedurende de overige uren klinkt er stemmige muziek. Wij zorgen samen met onze vrijwilligers voor de koffie/thee en waar nodig leiden we de bezoekers rond. De KBO zorgt voor hapjes”.

Het Oude Klooster
In het hart van het dorp Geffen staat Het Oude Klooster, een gebouw met een historische betekenis en een levendige, hedendaagse bestemming. Vanaf de opening van het gebouw in 1876 waren hier tot 1981 de Zusters van Liefde actief. In 1981 werd de gemeente Geffen eigenaresse van het gebouw. Deze heeft aan de gebouwen een sociale bestemming gegeven ten behoeve van de Geffense gemeenschap. Hiervoor is in 1991 de stichting Het Oude Klooster in het leven geroepen. Hiermee was de basis gelegd om het gebouw weer die bestemming te geven die het net als vroeger in het centrum van de Geffense gemeenschap had. Het gebouw biedt in het bijzonder aan oudere inwoners van Geffen ontmoetingsruimten en mogelijkheden tot vrijetijdsbesteding, creatieve bezigheden en ontmoeten. Vaste huurders zijn een fysiotherapiepraktijk, de heemkundewerkgroep Vladerack, de KBO, de thuiszorg van BrabantZorg en de parochie die wekelijks een dienst verzorgt in de mooi gerenoveerde kapel. Onmisbaar voor het Oude Klooster zijn de circa vijftien vrijwilligers die zorgen voor thee, koffie en andere dranken, voor de toegang, netheid en schoonmaak van de ruimten waarvan op jaarbasis door ruim 30.000 mensen gebruik wordt gemaakt. Het Oude Klooster kan alleen functioneren dankzij hen, er zijn geen beroepskrachten

Renovatie Het Oude Klooster
Van de zolder/bovenverdieping waar Heemkundewerkgroep Vladeracken haar domicilie heeft tot aan de complete benedenverdieping heeft een complete metamorfose mogen ondergaan. Van ‘boven tot beneden’ is alles voorzien van ledverlichting. De Kapel is gestuct en geschilderd. Van de voormalige rouwkamer is een kantoorruimte gemaakt. Bij de ingang is een nieuwe automatische schuifdeur geplaatst, in de gangen opbergkasten geplaatst en waar nodig, zowel op de bovenverdieping als op de begane grond is nieuwe laminaat gelegd. In de biljartzaal is geschilderd, gestuct, zijn er nieuwe gordijnen gehangen en is er een nieuwe geluidsinstallatie geďnstalleerd.
Daarnaast is er een nieuw sleutelplan, bewegwijzering door het gebouw en is er Wifi en glasvezel in het hele gebouw. De toiletruimtes zijn opgefrist en voorzien van hygiënische dispensers.
Buiten is de achtertuin aangelegd en is het straatwerk en de fietsenstalling aangepast. “Elke ruimte is verfrissend en vooral doelmatig aangepakt. We kunnen nu weer voor een lange tijd onze huurders, gebruikers en gasten uit Geffen, van harte ontvangen”, aldus Diny

De Koppellinck
De Koppellinck huist samen met basisschool de Wissel in hetzelfde gebouw. Het MFC heeft een multifunctioneel karakter vandaar dat de dagelijkse bezigheden van school en centrum deels door elkaar lopen. “Vandaar dat we met elkaar rekening moeten houden. Om bijvoorbeeld overdag (voor 14.30 uur) een bijeenkomst/voorstelling te houden in de Piazza, het gedeelte midden in het MFC, is dan ook niet mogelijk. De overige zalen zijn voor bijeenkomsten/vergadering weer wel beschikbaar. Met de nieuwe noodzakelijke verbouwing zijn een aantal praktische probleempjes in een klap opgelost. Vooral de entree en het bargedeelte (foyer) wat nu geluiddicht is afgescheiden van de Piazza heeft zijn nut al bewezen”, zegt Ans Oude Wesselink- van Erp, de voorzitter van de Stichting MFC de Koppellinck.
Tijdens het ‘open huis’ op 15 mei staat het bestuur het MFC en hun enthousiaste vrijwilligers klaar om alle nieuwigheidjes en vooral alle mogelijkheden te tonen aan de bezoeker. Ze willen voor de toekomst ‘leven in de brouwerij’. Het zijn eerdere uitgesproken stellingen die ze zich hebben voorgenomen. Laat u zeker door hun even bijpraten over deze mooie nieuwe frisse voornemens voor en misschien wel ‘door’ de Geffense gemeenschap.

foto: Rien van Wanrooij
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.33671