Datum plaatsing: 10 mei 2022 - Laatst gewijzigd: 15-05-2022 15:45:00

40 jaar jubileum Nulandse Basisschool de Hoogakker


40 jaar jubileum Nulandse Basisschool de Hoogakker


Nuland (Maasdonk): In het Nulandse magazine ‘De Spoorzoeker’ van Heemkundewerkgroep Nuwelant staat de historie van de huidige basisschool de Hoogakker vanaf de jaren veertig tot de dag van vandaag op een bijzonder beknopte manier beschreven. Een prachtig boek wat een aanrader te noemen is, zeker gezien de vele prachtige schoolfoto’s. Veertig jaar de Hoogakker, pure nostalgie. “In feite zelfs al tweeënveertig jaar. Vanwege corona kon het feest toen geen doorgang vinden”, zegt Gery Moon, oud conciërge van de school. Samen met Gery ‘bladeren’ we door de historie van ‘veertig jaar de Hoogakker’. Gery fungeerde bijna 39 jaar als conciërge op deze school en kent het ‘wel en wee’ van de Hoogakker als geen ander.

door Jan van Ravenstein

“Ik kwam in de beginjaren tachtig vanwege gezondheidsproblemen in dienst bij WSW. Dat was voor mij een ware domper, en niet alleen om het feit dat ik geen thuiszitter ben. Een jaar (1981) na de opening van de nieuwe school, kreeg ik de baan als conciërge aangeboden. In de beginjaren deed ik het werk met een collega. Later klaarde ik de klus alleen. Het was best een drukke baan en natuurlijk was het wennen in het begin, maar ik had snel mijn ‘draai’ gevonden”, zegt Gery. “Maar liefst vijf directeuren heb ik gehad in die jaren”, zegt Gery met een brede smile. “Begonnen met Theo van der Heijden. en afscheid genomen van de huidige directeur, Loes van den Berg. Gery is voor de meivakantie een aantal weken als vrijwilliger ingevallen. Klakkeloos en zonder problemen nam hij de job over. “Het was heerlijk om iedereen weer even terug te zien. Ook ‘draait’ Gery nog een halve dag mee in de schoolbibliotheek en loopt hij met bepaalde regelmaat nog even binnen voor een ‘bekske’ koffie. Nog even zo het contact, heerlijk dat het kan. Want weet je, het gemis is groter dan ik had kunnen denken”, aldus Gery Moon.

De historie
Een korte terugblik van de schoolperiode. De naoorlogse geschiedenis in een notendop. Vele Nulanders herinneren zich nog de Martinusschool op de hoek van de Kerk- en Kloosterstraat. Maar ook de gescheiden jongens- en meisjesschool. De scholen voldeden niet aan de eisen. Een mooi voorbeeld is het feit dat in de beginjaren vijftig de kleuterschool met maar liefst 74 kinderen in één lokaal van zes bij acht meter waren ondergebracht. Het is dan net na de oorlog, Nederland en ook Nuland was druk met het herstel van de vernietigingen. In een rapportage van die tijd lezen we dat: “Er over de jongensschool in Nuland niet veel goeds is te vertellen”, aldus schoolarts Winternitz.
De gemeente Nuland en de schoolbesturen kwamen in actie en werd er vaart gezet achter de broodnodige nieuwbouw.

Scholen

De nieuwe kleuterschool, gebouwd door de gemeente in 1954, doorkruiste de plannen van het kerkbestuur om een jongensschool te bouwen. De kleuterschool was een van de prachtigste scholen in de wijde omgeving. Een modelschool. Het kerkbestuur en de zusters van de Choorstraat lieten zich niet onbetuigd en uit hun handen verrezen in het Nulandse, zowel een jongens als meisjesschool. Nuland was weer up to date, betreffende het onderwijs. Echter nog steeds geen gemengd onderwijs, waarvan velen dachten dat de kwaliteit van het onderwijs daardoor ondermaats was. Directeur Theo van der Heijden bestrijdt dat ten zeerste, staat te lezen in een interview: “Het onderwijs in Nuland was van een zeer goed niveau. Op de jongensschool, maar zeker ook op de Heilig Hartschool. De cito-uitslagen zijn ook altijd zeer goed geweest”.
In Maart (1980) werd de nieuwe school aan de Schoolstraat met een open dag geopend. Tegelijkertijd werd daarmee de fusie van de Sint-Hubertusschool en de Heilig Hartschool een feit. De nieuwe school ging verder onder de naam, die ze tot en met de dag van vandaag dragen, de Hoogakker.

40 jaar de Hoogakker
Wie jarig is viert feest. En de Hoogakker kan feesten, dat is al meermalen bewezen. Op vrijdag 10 juni aanstaande gaat de vlag dan eindelijk definitief uit. “Drie maal is het feest vanwege corona uitgesteld en dan mag het nu eindelijk los gaan”, zegt Gery. En ze hebben er zin in, dat moge duidelijk zijn. Het centrale thema is ‘circus’, wat zeker een hoop spektakel gaat betekenen. Op dit moment is het programma nog niet helemaal compleet, hier en daar zijn nog toevoegingen aan te brengen en/of wordt er gewacht op toezeggingen. Zodra alles duidelijk is komt de school naar buiten met meer bijzonderheden rondom het jubileumfeest.
“Maar dat het leuk gaat worden staat als een paal boven water. Iedereen, tenminste ik wel, kent vanuit zijn jonge jaren de speciale feestjes op school. Dat was altijd genieten en, je had sowieso een vrije dag. Ook nu zal ik er zeker bij zijn, het is ook een beetje mijn school, toch. Ik zou het voor geen goud willen missen”, zegt Gery Moon met een brede lach.

Foto: Kimberley van Nuland

Met dank aan de redactie van ‘De Spoorzoeker’ van Heemkundewerkgroep Nuwelant inzake de historie van de HoogakkerUw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28656