Datum plaatsing: 18 mei 2022

Nieuw in Maren-Kessel en ’t Wild: de Goede Doelen Week


Nieuw in Maren-Kessel en ’t Wild: de Goede Doelen Week


Maren-Kessel (Oss): Voor het eerst wordt er dit jaar een Goede Doelen Week georganiseerd in Maren-Kessel en ’t Wild. Van 30 mei tot en met 3 juni kunnen inwoners eenvoudig hun zelfgekozen bijdrage leveren aan verschillende landelijke doelen, die voor deze gelegenheid samen optrekken. “Voor zowel collectanten als donateurs wordt het makkelijker”, legt Paul Oortman uit.

Door: Mark van der Donk

Het is voor iedereen een bekend fenomeen: al sinds jaar en dag gaan diverse vrijwilligers namens verschillende goede doelen langs alle huizen, om te collecteren voor een bestemming waar zij zich graag voor inzetten. In heel wat gemeenten hebben die vrijwilligers de krachten de laatste jaren gebundeld en precies dát gaat nu ook in Maren-Kessel en ’t Wild gebeuren. “Door de komst van deze Goede Doelen Week hoeft er niet voor iedere stichting apart gecollecteerd te worden. Daarmee wordt het werk voor de collectanten een stuk eenvoudiger en is het voor onze medeburgers ook overzichtelijker.”

Aan het woord is Paul Oortman, die als nieuweling tussen enkele oudgediende vrijwilligers terecht is gekomen. “Een aantal inwoners, wat al collectant was, heeft me gevraagd om dit samen op te zetten. Dat wilde ik graag doen, maar men collecteerde hier nog niet voor de Alzheimer Nederland Stichting. Aangezien mijn moeder daar aan overleden is, wilde ik dat toevoegen aan de andere goede doelen waar al voor werd ingezameld. Het is voor mij ook meteen de voornaamste aanleiding en reden om mee te gaan helpen. Ons team bestaat uit Rian van Alem, Lea van Schijndel, Hans van Oirschot, Hélène Brekelmans, Lianne van Tuijl en Kees van Bers. Samen met de hulp van anderen uit het dorp hopen we van de Goede Doelen Week een succes te gaan maken.”

Win-win situatie
De Goede Doelen Week is een samenwerking tussen KWF Kankerbestrijding, het Longfonds, de Hartstichting, de Nederlandse Brandwonden Stichting, de Nierstichting en dus Alzheimer Nederland. “Allemaal initiatieven die zijn goedgekeurd door het CBF, de toezichthouder goede doelen Nederland”, aldus Oortman. “We spelen hiermee in op het teruglopende aantal collectanten, wat ook in onze dorpen steeds beter merkbaar was. Daarnaast zorgt de Goede Doelen Week er voor dat de inwoners maar één week per jaar een collectant aan de deur krijgen. Al met al een win-win situatie dus, voor iedereen.”

Voorheen lag dat aantal een stuk hoger, maar in totaal zijn er momenteel, over alle goede doelen verdeeld, nog maar zo’n 45 collectanten over. “Die moesten de afgelopen jaren allemaal hele wijken voor hun rekening nemen”, legt Oortman uit. “Maar dankzij de Goede Doelen Week is dat verleden tijd. Door bundeling van de krachten hebben we een nieuwe straatindeling kunnen maken. Het voordeel is dat elke collectant nu slechts een paar straten toebedeeld krijgt; veel minder dan voorheen.”

Zelf aankruisen
De werkwijze van de collectanten wordt wel wat aangepast. Tijdens een informatieavond krijgen zij enveloppen met een begeleidende brief mee. Die gaan ze in hun straten afgegeven en een paar dagen laten weer ophalen. “Op die brief kan iedereen zelf aankruisen hoeveel euro naar welk doel gaat. En als men geen keuze wil maken, kan een totaalbedrag ingevuld worden, wat door ons dan gelijk verdeeld wordt over alle deelnemende goede doelen.”

Na afloop van de Goede Doelen Week maken vrijwilligers, tijdens de ‘telavond’, alle enveloppen leeg, om daarna de bedragen per goed doel op te tellen. “Die totaalbedragen worden meestal dezelfde dag nog door de coördinator - elk doel heeft er eentje - op de rekening gestort. Wij hopen dat alle bewoners deze Goede Doelen Week zullen steunen en natuurlijk op een zo hoog mogelijk bedrag. Deze nieuwe opzet is hopelijk een stimulans voor beide partijen. De collectanten om hun vrijwilligerswerk de komende jaren nog met veel plezier en inzet voort te zetten en de donateurs om hopelijk voor een hogere totaalopbrengst voor de verschillende goede doelen te zorgen.”

Alle inwoners van Maren-Kessel en ’t Wild kunnen tussen 30 mei en 3 juni een collectant aan de deur verwachten.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28710