Datum plaatsing: 17 mei 2022

3 vuilniswagens met kunst rijden door de straten!


3 vuilniswagens met kunst rijden door de straten!


Regio ('s Hertogenbosch): Drie vuilniswagens met kunst op de zijkant. Ze rijden vanaf vandaag rond in onze gemeente. Hoe mooi is dat, zeker in Cultuurstad van het Zuiden. Het ontwerp van Eveline van de Griend, Zoete Lieve Gerritje, was al enkele weken te zien op de vuilniswagen. Vandaag zijn daar de ontwerpen van Thei Evertz en Rik Smies bijgekomen.

Begin dit jaar schreef Mike van de Geld, wethouder Cultuur, een ontwerpwedstrijd uit voor Bossche kunstenaars. Hij is enthousiast over het resultaat: “Erg mooi dat deze bijzondere kunstwagens nu rondrijden in Cultuurstad van het Zuiden. Dat we op deze originele manier inwoners in contact kunnen brengen met kunst. Ik vind het bijzonder dat deze fantastische werken met een link naar ’s-Hertogenbosch, nu op deze manier buiten te zien zijn.” De ontwerpwedstrijd is nu afgerond.

Ontwerpen
In het ontwerp van Thei zie je een opengescheurde vuilniszak, waarbij begroeiing weelderig uitpuilt. Tussen deze begroeiing zie je de iconische moerasdraak van ’s-Hertogenbosch, een verwijzing naar het vroegere landschap van deze streek. De draak verbeeldt de progressiviteit voor de ontwikkeling in duurzaamheid. Het wekt een gevoel van ‘we zijn niet te stoppen’ op.

Rik wil met zijn werk het gevoel meegeven dat hij trots is op de stad. In twee verschillende ontwerpen kiest hij voor typisch Bossche taferelen zoals de Binnendieze en de Tramkade. De vogels symboliseren de creatieve vrijheid, de bloemen de schoonheid en de groei van ’s-Hertogenbosch als culturele hoofdstad. En je ziet de Bossche Vlag, het schild van Orthen (daar komt hij zelf vandaan) en een bovenaanzicht van de Citadel.

Kunst op de vuilniswagens
Van de 20 inzendingen werkten 10 kunstenaars hun ontwerp verder uit. Uiteindelijk werden 3 ontwerpen ook daadwerkelijk uitgevoerd. De 10 ontwerpen en de uiteindelijke 3 winnende ontwerpen, kregen daarvoor een vergoeding.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.13797