Datum plaatsing: 24 juni 2022

Cursus Beeldhouwen door Wim Lemmens


Cursus Beeldhouwen door Wim Lemmens


Berlicum (Sint-Michielsgestel): Wim Lemmens is zowel schilder als beeldhouwer (Academie voor Beeldende Kunst in Breda). Sinds vorig jaar is hij docent Beeldhouwen bij Bint.

"In Tilburg ging ik als klein manneke al bij de steenoven klei halen dat langs de spoorlijn was gevallen. Zo’n brokje nam ik achter op de fiets mee naar huis. Dan zaten mijn moeder en ik samen in de serre aan zo’n formicatafeltje te werken, mijn moeder met bloemschikken en ik met mijn klei. Bij ons in de buurt woonde ook een beeldhouwer, Hans Claasen, die mij regelmatig advies gaf.
Ik heb eerst een bouwkundige opleiding gedaan en ben via mijn creatieve oom, die aannemer was, restaurateur van beelden geworden. Vervolgens ben ik naar de kunstacademie gegaan."

Wim bladert door een boekje met zijn werk dat n.a.v. zijn expositie De dans van marmer is gemaakt.
"Mijn beelden zijn afgeleid van het menselijk lichaam, dat altijd in beweging is. Ik probeer de essentie van de vorm en de beweging te vangen. Hoe het lijnenspel van zonlicht en schaduw erop en eromheen valt. Ik schuur de bovenlaag op en zo ontstaan er twee verschillende structuren in het materiaal. Beeldhouwen is heel veel kaptechniek, maar ook goed kijken naar het beeld zelf, wat het licht ermee doet. In mijn cursus wil ik graag de kunst van het beeldhouwen bijbrengen, hoe je dat op een professionele manier kan doen.
Als je nog nooit hebt gebeeldhouwd moet je heel simpel beginnen met een eenvoudige vorm. We beginnen met schetsen totdat je de vorm hebt die je wilt. Dan maak je het ontwerp driedimensionaal in klei, tot het model goed is. Vervolgens werken we in zachte Franse kalksteen. Dat is niet duur en het ziet er mooi uit. Ik let op de kaptechniek, want de hakhamer moet je wel goed hanteren zodat je geen last krijgt van je arm. Je leert ook de steen bewerken door middel van schuren, polijsten en eventueel beschilderen. Als je een menselijke figuur wilt maken, dan moet je wel weten hoe de anatomie in elkaar zit. (Al geef ik uiteraard ook aan hoe die vorm en verhoudingen eruit zien.)
Het is een heel mooi proces van aftasten over welke vaardigheden je beschikt en hoe je daar vorm en uitdrukking aan kunt geven door middel van beeldhouwen."

Meer informatie of aanmelden?
Inschrijven: www.bintwelzijn.nl of mail naar l.bik-foolen@bintwelzijn.nl
Locatie: Berlicum
Tijd: Dinsdagavond 19.00 - 22.00 uur (Totaal 21 lessen)


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28626