Datum plaatsing: 04 juli 2022

Waarom kiest u voor stelconplaten?


Waarom kiest u voor stelconplaten?


's-Hertogenbosch (Regionaal): Voor het leggen van bestrating, inpandige bedrijfsvloeren, wegen of bedrijfsterreinen, worden vaak stelconplaten gebruikt. Een stelconplaat is een zeer sterke betonplaat die intensief gebruikt kan worden. Dit is ook de reden dat stelconplaten vaak gebruikt worden op terreinen van industrieën of voor parkeerplekken. Met de juiste soort stelconplaten, is het mogelijk om zware vrachtwagens hier veelvuldig over te laten rijden. Waarom kiest u voor stelconplaten voor uw terreinen of werkvloeren?

De benaming

Hoewel stelconplaten vaak worden genoemd als een benaming voor een betonplaat voor vloeren, is het officieel een merknaam. Stelcon is zelfs een geregistreerde naam, die al sinds de jaren 30 gebruikt wordt door een producent uit Rheden. Toch gebruiken veel fabrikanten de naam stelcon en weer andere fabrikanten kiezen voor betonplaat of industrieplaat als benaming.

Gestandaardiseerde afmetingen

Kenmerkend aan stelconplaten, zijn de gestandaardiseerde afmetingen. Door welke fabrikant de stelconplaten ook gemaakt zijn, ze voldoen allemaal aan een standaard afmeting. De meest gekozen standaard afmeting meet 200 x 200 centimeter. Daarnaast zijn er nog een tweetal standaard afmetingen, namelijk 100 x 200 centimeter en 100 x150 centimeter. Het is met deze standaard maten daarom mogelijk om bijvoorbeeld stelconplaten van Nedabo en van andere producenten door elkaar te gebruiken.

De belastbaarheid van stelconplaten

Mede door hun afmetingen en het feit dat het betonnen platen zijn, hebben stelconplaten een zwaar gewicht. Hierdoor kunnen zij een hoge belasting aan. Hoe hoog deze belasting is, is mede ook afhankelijk van de dikte van een stelconplaat. De standaarddikte is 14 centimeter. De stelconplaat is dan geschikt voor normaal gebruik. Wanneer er regelmatig zwaar vrachtverkeer over uw terrein rijdt, dan zijn dikkere stelconplaten misschien beter. Zo zijn er ook stelconplaten verkrijgbaar in diktes vanaf 16 centimeter tot wel 25 centimeter. Hoe dikker, des te zwaarder kan de stelconplaat belast worden.

Uit welk materiaal zijn stelconplaten gemaakt?

Stelconplaten zijn gemaakt van constructief beton. Hierin wordt een stalen wapening aangebracht, waardoor de platen sterk genoeg zijn om een meer dan normale belasting te kunnen dragen. Daarnaast zijn stelconplaten voorzien van een slijtvaste deklaag, waardoor slijtage veel langzamer gaat. Om de zijkanten te beschermen, zijn er ook stelconplaten verkrijgbaar met een stalen hoeklijn.

Hoe legt u stelconplaten?

Stelconplaten zijn erg zwaar en niet te tillen. Daarom moet u de platen altijd met een kraan tillen om ze te leggen. Stelconplaten zijn voorzien van een tweetal hijsgaten. Hiermee kunt u de platen gemakkelijk en zonder schade met een kraan tillen. Met de huidige moderne technieken, zijn ook de hijsgaten tegenwoordig niet meer noodzakelijk. Er zijn kranen met een vacuüm hijssysteem, waardoor het tillen van stelconplaten veel gemakkelijker gaat.


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15407