Datum plaatsing: 07 juli 2022

Herdenking martelaarschap in de Sint-Jan


Herdenking martelaarschap in de Sint-Jan


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Op 9 juli is het precies 450 jaar geleden dat een groep van 19 priesters en religieuzen de marteldood is gestorven in Brielle. Tijdens de verovering van Gorcum door de Geuzen, in juni 1572, worden verschillende religieuzen en priesters gevangen genomen. Onder hen bevindt zich de Bosschenaar Leonardus Vechel, geboren in de Postelstraat 13 en op dat moment pastoor in Gorcum. Daarnaast ook een elftal Minderbroeders Franciscanen.

Op zondag 10 juli om 10.00 uur herdenken wij het martelaarschap van deze 19 religieuzen en priesters in de Sint-Janskathedraal van ‘s-Hertogenbosch. We doen dat als parochie samen met de kloostergemeenschap van San Damiano.

Tijdens de hoogmis in de kathedraal wordt stilgestaan bij de 450e herdenking van de marteldood van deze priesters en religieuzen. Hoofdcelebrant is minister-provinciaal van de Franciscaner Minderbroeders in de Lage Landen, Broeder Theo van Adrichem. Vele minderbroeders zijn aanwezig om hun dierbare medebroeders te gedenken. Heel bijzonder is dat er een delegatie van de familie van Leonardus Vechel aanwezig is. Tijdens deze viering gebruiken we de oude familiekelk, die is vervaardigd ter nagedachtenis aan Leonardus. Ook is een originele (Latijnse) martelaarsakte van Leonardus aanwezig.


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27603