Datum plaatsing: 06 juli 2022

Gemiddelde prijs koopwoning stijgt in 2022 met 15%


Gemiddelde prijs koopwoning stijgt in 2022 met 15%


's-Hertogenbosch (Regionaal): “Wij verwachten opnieuw een stijging van de huizenprijzen. In 2022 zal de gemiddelde prijs van een koopwoning in totaal met 15% stijgen. Voor 2023 wordt een stijging van 2,5% verwacht,” aldus Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO. Daarbij zullen de woningaankopen dit jaar dalen met 17,5%. Dit valt te lezen in de nieuwste Woningmarktmonitor van ABN AMRO.

Flinke huizenprijsstijging, maar vlakt snel af
Hoewel er verwacht wordt dat de stijging van de huizenprijzen dit jaar zal uitkomen op een forse 15%, zijn er echter signalen dat deze stijging zal afzwakken. Het overbieden speelt hierin een rol. “Er wordt nog steeds vaak overboden, maar dit gebeurt minder fors dan voorheen. De verkoopcijfers van de eerste helft van het jaar trekken het jaargemiddelde van 2022 flink omhoog. Volgend jaar is die ‘luxe’ er niet, waardoor de gemiddelde prijsstijging veel lager zal uitvallen. We verwachten dan ook dat de gemiddelde prijsstijging in 2023 zal uitkomen op 2,5%. Ook hebben wij de verwachting dat de jaren hierna de prijsontwikkeling beperkt zal zijn,” licht Bokeloh toe.

Woningmarkt steeds moeilijker voor starters
Doordat starters relatief gezien weinig spaargeld hebben zullen zij een groot deel van het aankoopbedrag voor een nieuwe woning moeten financieren door middel van het afsluiten van een hypotheek. De hypotheekrente is aan het stijgen en heeft als gevolg dat het toegestane leenbedrag lager zal uitvallen bij het berekenen van de hypotheek. Dit heeft als gevolg dat het voor jongeren nog moeilijker wordt om aan een nieuwe koopwoning te komen. De meeste huizenbezitters zullen vooralsnog weinig last hebben van de recente hypotheekrentestijging; slechts 4% heeft een variabele hypotheekrente. Het afsluiten van een rentevaste periode van 20 jaar of langer was de afgelopen jaren erg populair.

Hypotheekrente zal verder stijgen
De economische vooruitzichten verslechteren snel. De inflatie loopt op door hogere energieprijzen. Centrale banken vrezen dat de inflatie van blijvende aard zal zijn en om de inflatie proberen te remmen verhogen zij de officiële rentetarieven. Dit vertaalt zich waarschijnlijk in nog hogere hypotheekrentes.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30483