Datum plaatsing: 09 juli 2022

EK Petanque van start in hartje ’s-Hertogenbosch


EK Petanque van start in hartje ’s-Hertogenbosch


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): De CEP Europese Kampioenschappen Petanque vinden van 13 t/m 17 juli 2022 plaats op de Parade in ’s-Hertogenbosch, pal naast de iconische Sint-Janskathedraal. Het EK wordt georganiseerd door sportevenementenbureau Team TOC in samenwerking met de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB), gemeente ’s-Hertogenbosch, BrabantSport en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Op het beroemde Bossche plein komen 26 overdekte petanque-banen en een knus stadion, voor maar liefst 200 spelers uit 27 landen. De beste petanque-spelers van Europa strijden om de Europese titels. Op woensdagmiddag 13 juli wordt het toernooi geopend met een vlaggenparade vanaf het Bossche stadhuis naar de Parade. Aansluitend vindt in het stadion de openingsceremonie plaats, waarna het Nederlands Team zijn eerste wedstrijd zal spelen. Op zondagmiddag 17 juli staan de finales op het programma, gegarandeerd voor volle tribunes. Alle kaarten voor dit dagdeel zijn namelijk al uitverkocht.

Nederlands Team
De Nederlandse selectie bestaat uit Annette Boluijt (40 jaar, Leusden), Josefien Koogje (29 jaar, Delft), Kees Koogje (31 jaar, Delft) en Joey van Doorn (28 jaar, Schijndel). Laatstgenoemde speelt als inwoner van het nabijgelegen Schijndel als het ware een thuiswedstrijd. “Een unieke kans voor iedereen uit de regio om ons op het hoogste niveau in actie te zien”, aldus van Doorn.

Toplocatie
Eric Kersten, CEO van sportevenementenbureau Team TOC benadrukt wat dit EK zo speciaal maakt: “Vaak spelen zelfs de absolute topspelers hun toernooien in indoor sportlocaties en dan zijn de toeschouwers vooral familie, vrienden en échte petanquefans. Wij halen de sport naar het grote publiek toe”. Daarmee wordt EK Petanque 2022 anders dan ooit tevoren. “We verwachten dat veel mensen een kijkje willen komen nemen in hartje ‘s-Hertogenbosch, ook omdat we, op de zondag na, géén entreekosten rekenen”.

50 jaar NJBB
De Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) bestaat in 2022 exact 50 jaar. Het EK is dan ook de absolute kers op de taart van het jubileumjaar van de bond. “Petanque is een sport die voor iedereen toegankelijk is. Bovendien verbindt de sport jong en oud, verschillende culturen en levensstijlen, recreanten en topsporters, professionals en vrijwilligers”, aldus Lieke Vogels, voorzitter NJBB. “Dit is ook exact hetgeen we willen uitstralen tijdens dit jubileumfeest. We willen iedereen laten meegenieten van topsport en Brabantse gezelligheid.”

’s-Hertogenbosch & Noord-Brabant
Burgemeester Jack Mikkers heet alle sporters, begeleiders, vrijwilligers en bezoekers van harte welkom in gastvrij ’s-Hertogenbosch: “Dit EK brengt zo veel samen. Het gaat om sport en een internationaal kampioenschap , maar ook om ontmoeting en kennismaking met onze mooie gemeente. Inwoners en bezoekers kunnen komen kijken, en meedoen! En dat op een van de mooiste pleinen van Nederland”.
Ook sportwethouder Marianne van der Sloot benadrukt het belang van dit soort grote sportevenementen voor ’s-Hertogenbosch: “Het mooie van het EK Petanque is dat het in de stad en voor de stad is. In aanloop naar het EK waren er in diverse buurten wijktoernooien. Een groot succes, waarmee de topsport jong en oud in de wijken en dorpen verbindt. Dat gecombineerd met alle vrijwilligers die zich inzetten, maakt het echt een EK voor iedereen.”
Michel Reinders, directeur-bestuurder van BrabantSport, is verheugd dat het EK Noord-Brabant aandoet. “We ondersteunen evenementen alleen als het écht bijdraagt aan een sterker Brabant. Niet alleen biedt het EK Petanque ons sportief veel, maar ook op economisch- én sociaal-maatschappelijk vlak. Zo zorgen we er samen met diverse partijen bijvoorbeeld voor dat eenzame ouderen de deur uitgaan en weer deel gaan uitmaken van de buurt met het project Brabantse Boules.”

Kaartverkoop en meer informatie
De laatste kaarten voor de halve finales op zondagochtend 17 juli zijn te verkrijgen via petanque2022.nl. Van 13 juli t/m 16 juli is het evenement gratis te bezoeken.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.12323