Datum plaatsing: 14 juli 2022 - Laatst gewijzigd: 14-07-2022 13:00:27

ZODOENWEDATINVINKEL


ZODOENWEDATINVINKEL


Vinkel (Maasdonk): VINKELSE INTEGRATIEACTIE ALS EEN GROOTS VOORBEELD VOOR WIE DAN OOK

VINKEL –Ze mogen enorm trots zijn op hetgeen ze al hebben gedaan en waar ze nu op dit moment weer mee aan de slag zijn gegaan. De denktank van ’#zodoenwedatinvinkel’ en dan met name de aanstichters en kartrekkers van dit alles, Linda Ackermans (40) en Judith de Roos (50). Juist wanneer we aanvangen met het gesprekje op het sportpark van v.v. EVVC in Vinkel komen de kinderen al joelend, bruisend van energie en enthousiasme aanrennen voor gewoon maar een potje voetbal. “Zie je, dit bedoelen we. Moet je die koppies zien, dan smelt je toch”, zeggen Judith en Linda bijna in koor. Met een soort van liefde en vooral enthousiasme vertellen ze hun verhaal dat ‘zomaar spontaan’ begon in coronatijd.


Door Jan van Ravenstein

Het verhaal begint zo’n twee jaar terug toen de corona perikelen echt serieus begonnen te worden. Door de coronacrisis stonden ook de medewerkers van huisartspraktijken op heel veel plaatsen onder grote druk. Dat is ook in Vinkel niet anders. Judith en Linda zwengelde de Vinkelnaren en plaatselijke horeca aan om de medewerkers van de huisartsenpraktijk een lunch aan te bieden, om ze zo een hart onder de riem te steken. De opbrengst voor de lunch was overweldigend. Het meest ontroerend en als een soort van bevestiging dat we het goed hadden gedaan, was dat de aangeboden steun de huisarts en assistenten zichtbaar raakte”. “Dit gebaar was mooi, heel mooi. Vinkel is een fijn dorp, heel fijn om erbij te horen", aldus huisarts Jos.

Dat was leuk
“Ohh wat was dat leuk, was onze eerste reactie na de inzameling, de aanbieding aan de dokterspraktijk en de vele positieve reacties die we kregen. Dat gaan we zeker weten meer doen, zei ik”, aldus Linda Ackermans. “Wij hebben snelle en vooral korte (app) lijntjes. We zijn ook heel direct naar elkaar, is een idee niet leuk, kunnen en mogen we dat zeggen naar elkaar toe”, aldus een gedreven Judith de Roos. Op de vraag om dan toch maar alle acties eventjes op te sommen, beginnen beide dames te lachen. “Hoeveel plek heb je in de krant”, roepen ze in koor. “De doelstelling in vooral coronatijd was: Een positief steuntje in de rug. Gewoon laten weten dat we dat gewoon zo doen in Vinkel”, lachen de dames.

Acties
Zeker 275 adressen werden wekelijks voorzien. Judith en Linda: “Een mooi voorbeeld is de bloembakkenactie. maar liefst 275 bloembakken hebben we gevuld met zand en bloemen. Het optreden van de Vinkelse band Black Sell in de wijk was echt top. Maar ook alle andere acties (ongeveer 25 stuks) deden niet onder voor wat dan ook”. De tijdschriften actie. Heel Vinkel doneerde tijdschriften en wij maakten er bundels van en onze kinderwerkgroep deed de bezorging. Kaartje met paaseitjes, een doe-boekje, een cd met muziek en stroopwafels werden er uitgedeeld, er is ook gestoepkrijt en maar liefst 460 waxinelichtjes werden er versiert door de kinderen weggebracht. Dat deden ze overigens heel creatief (coronatijd) door het presentje, vanwege het afstand houden, het op een tennisracket aan te reiken. “Onze kinderwerkgroep, een grootse dank aan de kinderen. Zonder hen waren we dus gewoon echt hulpeloos verloren”, aldus de dames.

Asielzoekers
Linda: “Onlangs kreeg ik via KIKS de vraag van de gemeente of er iets gedaan kon worden aan de integratie van de asielzoekers die in het Vinkelse COA gehuisvest waren. Het AZC aan de Coppensdijk huisvest zo’n 300 mensen. Gezinnen van verschillende nationaliteiten. Wij waren behoorlijk onder de indruk van hetgeen we daar mochten ervaren. Je zal er maar zitten in zo’n tentenkamp, ver van huis en haard. Na ons contact met het centrum heb ik dit met Judith gecommuniceerd en we waren het er samen snel over eens dat we het onder moesten brengen onder onze eerdere projectnaam: “#zodoenwedatinvinkel”. Aldus geschiedde”. Wel werd ons clubje wat groter nu ; Vinkelnaren, Rianne van de Biezen, Rob Verhagen, Yvonne Dielissen, en Marieke van de Molen vormen samen met Judith en Linda een soort van ‘denktank’. Een idee wordt geopperd en goedgekeurd. Dan wordt om dat idee heen een werkgroepje, wat raakvlakken heeft met het idee, gezocht. Diezelfde werkgroep gaat dan aan de slag om het ingebrachte idee in de praktijk te brengen “Op dit moment hebben we een lopend project en nog twee projecten in de planning staan. Op donderdagavond mogen de kinderen samen met Vinkelse kinderen komen voetballen bij EVVC. Mooi bijkomend detail; de voorzitter Hans Brouwers geeft op het veld samen met anderen les in voetbalplezier. Vrijwilligers zorgen voor fietsbegeleiding van het AZC naar EVVC”, zegt Judith.

Samen eten
Een geheel ander project is het kookproject. Zo’n zes vaders of moeders uit het AZC gaan koken in de Den. Een fantastisch idee. Wanneer de maaltijd klaar is komen hun gezinnen in de Den genieten van hetgeen papa of mama heeft bereid. “Hoe mooi zou het zijn dat in een later stadium Vinkelse gezinnen asielzoekers uitnodigen of ze bij hun thuis willen komen koken. Samen genieten van misschien wel een Afghaanse maaltijd. Integratie ten top”, aldus Judith. Project drie is een plan waarbij ‘De Molen’ aan het broeden is om een heuse bingo te organiseren voor de buitenlandse AZC gasten. Linda en Judith, en niet te vergeten de overige leden van dit team verdienen een grootste pluim voor dit mooie initiatief. Hulde daarvoor.

Wie na het lezen van al dit moois graag wil helpen, op welk gebied dan ook, doet effe een mailtje naar: zodoenwedatinvinkel@gmail.com

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.31254