Datum plaatsing: 15 juli 2022

De Geffense ‘Nej Roggeclub’ is er helemaal klaar voor


De Geffense ‘Nej Roggeclub’ is er helemaal klaar voor


Geffen (Maasdonk): Met de traditionele openluchtmis voorafgaand aan het roggemaaien.

GEFFEN –De Geffense Nej Roggeclub. Ze staan te popelen om aan de slag te gaan. Het mag weer, met publiek en alles derop en deraan. “Ontstaan vanuit de vriendenclub, ruim twintig vrienden en vriendinnen. Zes jaar terug hebben ze de spreekwoordelijke dorsvlegel overgenomen van de ‘Ouw Dorsclub’. Die wens was er al langer. “In het begin echt met vallen en opstaan. Maar inmiddels hebben we alles onder controle. Vooral het maaien en binden had toch wel zijn hobbels en ook het feitelijke dorsen met de vlegel moest worden geleerd”, zegt Hans van Nistelrooy, de kartrekker van de ‘Nej Roggeclub’. Samen met Hans en Ad Bijveld, die samen met zijn vrouw Wilma een paar jaar geleden is toegetreden tot de maai- en dorsploeg, lopen we onder het genot van een heus ‘roggebiertje’ de vele activiteiten en bezigheden van het komende seizoen door.

Door Jan van Ravenstein

Samen gaan we een momentje terug in de geschiedenis van Effe noar Geffe en het roggemaaien om het jaartal en plaats van handeling van toen te kunnen plaatsen. Langzaam komt het beeld terug van een roggeveld ergens diep in de polder. Naspeuring leert dat het een stuk land was van Jan van Lith. Ervaren Geffense maaiers en bindsters droegen de zorg dat, onder het genot van het muziekske van Louis, roggebrood met spek en zult en een borrel, later op de middag de korenhalmen stonden te wuiven in de wind op het land. Het roggemaaien, een traditie om trots op te zijn, was geboren. Zo’n 40 jaar verder mag het maaien van de rogge nog steeds gezien worden als een traditionele start in aanloop naar het grote ‘Effe noar Geffe’ feest op 4 september 2022.

De Ouw Dorsploeg
Met enig respect wordt er aan tafel gesproken over de “Ouw Dorsploeg”. “Echt fantastisch wat hun hebben neergezet. Deze mensen hebben de basis gelegd van hetgeen we nu tentoonspreiden. Zelfs nu nog staan ze paraat wanneer wij vragen hebben. Gerrit van Zantvoort bijvoorbeeld, een van de voorlopers van de Ouw Dorsploeg, heeft ons geleerd de rogge te zaaien. En we kunnen stellen dat de rog er ‘schon op stu’. Maar ook van Bets van Heesch, Lambert van Erp en Jan van Herpen hebben we veel steun gehad. Mede dankzij de complete ouwe garde hebben onze leden van de Nej Club de kneepjes van het vak zich aangeleerd. Zaaien, onderhoud, maaien, binden en dorsen. Ze hebben het zich in relatief korte tijd helemaal eigen gemaakt”, zegt Hans met een soort van trots.

Rogge Whisky
Op de vraag wat er met de gemaaide rogge gaat gebeuren en wat het proces verder is dan maaien en dorsen gaan de heren er eens even goed voor zitten. “Heb je even”, lachen ze. Natuurlijk gaan ze dorsen op de Boeremert en de schoven worden gebruikt als dakbedekking voor ’t Boerderijke en als aankleding voor de marktkramen. “Maar we doen meer, veel meer. We maken koekjes voor de verkoop op de markt. Er wordt bier gebrouwen. Onze bieren ‘De Roggeschoof en Peerke’ zijn al een poos verkrijgbaar. De dames van onze club gaan Corn Dollys (voorwerpen die zijn gevlochten van graanstengels) maken. Een fantastisch mooie oud ambacht wat ze hebben mogen over nemen van Hemmy en Karin Berendsen uit Geffen”, zegt Hans. Ook is er de broodspeurtocht voor de kinderen waar ze een verrassing mee kunnen verdienen. De Rogge Whisky is nieuw. Ad Bijveld: “We willen onze eigen whisky gaan maken. We hebben inmiddels contact met een distilleerderij /graanbranderij. Een zogenaamde whisky stoker die voor ons gaat bekijken wat de mogelijkheden zijn met onze Geffense rogge”.

Maaien
Het maaien op deze zaterdag 23 juli is een feestje op zich. De start is om 19.00 uur met de opvoering van de Heilige openluchtmis. Jaarlijks doet de voorganger in zijn preek zijn ‘mooi weer’ verzoek voor de boerenmarkt aan de hogere machten. Tot op de dag van vandaag is hem dat aardig gelukt. De voorzitter van Effe noar Geffe, Chrisjan van Dinther, doet zijn eerste welkomst- openingswoord en na de Heilige Mis gaat de dorsploeg aan de slag op het roggeveld.

Op het prachtige Arboretum liggen twee roggevelden. Inmiddels heeft de club een eigen machinale maaier/binder. Deze wordt ingezet op het nieuwe veld. Op het benedenveld wordt ‘ouwverwetst’ met de hand gemaaid. Met de zicht en de pikhaak gaan ze aan de slag. De dames van de maaiers zijn druk met het binden van de korenschoven. Tip: Wie vanuit het publiek wil meehelpen om te binden is van harte welkom. Kapel Ut Goei Smoesje draagt zorg voor de muzikale omlijsting. De ‘botterhamme mi spek en zult’ staan voor u klaar. Het Roggemaaien. Het is elk jaar weer een feestje op zich wat vaak doorgaat tot in de kleine uurtjes. Iedereen is van harte welkom. “Allemaal gratis, vur niks”, laten de heren nog even weten. Wees welkom op 23 juli vanaf 19.00 uur op het arboretum te Geffen.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30057