Datum plaatsing: 20 juli 2022

EK Petanque in zonovergoten ’s-Hertogenbosch groot succes


EK Petanque in zonovergoten ’s-Hertogenbosch groot succes


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Een week lang volle tribunes, schitterend weer, een enthousiast publiek en spel van topniveau. Het EK Petanque op de Parade in ’s-Hertogenbosch was pure promotie voor de sport. Anders dan gebruikelijk bij petanque streek het toernooi neer midden in een binnenstad. Los van de échte volgers van de sport werd zo ook een geheel nieuwe groep geïnteresseerden bereikt. De CEP Europese Kampioenschappen werden georganiseerd door sportevenementenbureau Team TOC in samenwerking met de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB), gemeente ’s-Hertogenbosch, BrabantSport en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Op het beroemde Bossche plein naast de Sint-Janskathedraal speelden de beste spelers van Europa op 26 overdekte petanque-banen en in een stadion met bijna 900 zitplaatsen om de Europese titels in 5 verschillende categorieën: singles (man & vrouw), doubles (man & vrouw) en doubles mix (man / vrouw).

- Winnaar singles mannen: Italië
- Winnaar singles vrouwen: Spanje
- Winnaars doubles mannen: Italië
- Winnaars doubles vrouwen: Monaco
- Winnaars doubles mixed: Frankrijk

Nederlands Team
De Nederlandse selectie presteerde zonder uitzondering boven verwachting. Ze hielden zeer verdienstelijk stand tegen toplanden als Italië, Zwitserland en Spanje. Anette Boluijt en Joey van Doorn wisten in de mixed doubles het brons te veroveren, evenals Josefien Koogje en Kees Koogje in hun singles. Een unicum, want nooit eerder viel Nederland op maar liefst 3 van de 5 onderdelen in de prijzen tijdens een continentaal toernooi.

Voor het grote publiek
Eric Kersten, CEO van sportevenementenbureau Team TOC was laaiend enthousiast over het verloop van het toernooi: “Door de sport naar de mensen toe te halen en een knus stadion te bouwen in de binnenstad hoopten we op volle tribunes. Die opzet is volledig geslaagd met ruim 5.000 bezoekers per dag én een uitverkocht stadion op zondag. De afgelopen week hebben ongekend veel mensen kennis kunnen maken met deze mooie sport én hebben zij en de sporters kunnen genieten van al het moois dat ’s-Hertogenbosch en de provincie Noord-Brabant te bieden heeft”.

50 jaar NJBB
De Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) bestaat dit jaar exact 50 jaar. Voor de bond was het EK dan ook een perfecte manier om dit feestje met zo veel mogelijk mensen te vieren en de sport zo breed mogelijk te promoten. “Twee jaar geleden kregen wij het EK toegewezen en afgelopen week zijn alle voornemens werkelijkheid geworden”, aldus voorzitter Lieke Vogels. “Een uitgekiende voorbereiding en hard werken hebben geleid tot een evenement waar ik als voorzitter van de NJBB enorm trots op ben. Samen met alle partners is er alles aan gedaan om als het ware een petanquedorp neer te zetten in hartje ’s-Hertogenbosch. We hebben de sport op niet eerder vertoonde wijze dichter naar de mensen toe kunnen brengen. Dit EK heeft laten zien dat topsport en gezelligheid perfect samengaan”.

’s-Hertogenbosch & Noord-Brabant
Burgemeester Jack Mikkers van ’s-Hertogenbosch heeft genoten van de dynamiek in zijn stad de afgelopen week. Er waren maar liefst 200 sporters, uit 27 landen én een hoop publiek. “In ’s-Hertogenbosch staat elkaar ontmoeten centraal. En dat zagen we bij dit prachtige Europese Kampioenschap duidelijk terug. Bij dit internationale sportevenement draaide die ontmoeting uiteraard om de competitie. Daarbij troffen de vele Brabanders elkaar bij de ‘Brabantse Boules’ wijktoernooien en de duizenden bezoekers genoten van de sfeer, ambiance én het spannende spel. Niet alleen zij, ook de deelnemers aan het EK hebben me verteld dat ze genoten hebben van zowel de mooie locatie als de gezelligheid en gastvrijheid van de Bosschenaren. Ja, trots was ik altijd al, maar op dit soort momenten nog nét een beetje meer!”
Michel Reinders, directeur-bestuurder van BrabantSport, was in zijn nopjes met zoveel positiviteit in de provincie. “De sportzomer in Brabant is met de CEP Europese Kampioenschappen Petanque nu echt gestart. Een uniek evenement op de Parade in de Brabantse hoofdstad waarvoor spelers, toeschouwers én de organisatie een compliment verdienen. Alles was tot in de puntjes georganiseerd en heeft met Spanje, Frankrijk, Italië en Monaco geweldige winnaars! Met dit EK hebben we Brabant zowel sportief, als economisch én sociaal-maatschappelijk op de kaart gezet. Zo maken we gezamenlijk Brabant sterker door sport!”


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

sport nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15299