Datum plaatsing: 24 juli 2022

Auto rijbewijs halen? Nog steeds lange wachttijden in de regio Westland.


Auto rijbewijs halen? Nog steeds lange wachttijden in de regio Westland.


Regio (Regionaal): Veel jongeren in Maasland zitten er momenteel mee: ze willen dolgraag hun auto rijbewijs halen, alleen duurt het vele weken voordat ze hun praktijkexamen kunnen doen. In deze blog vind je meer informatie over het halen van je autorijbewijs en de bijbehorende actuele hordes.

Stap 1: auto theorieboek kopen en theorie examen doen
Je auto rijbewijs halen is een combinatie van theorie en praktijk. Voordat je je praktijkexamen mag doen, moet je eerst je theorie-examen halen. Een goede voorbereiding is hierbij het halve werk. Start met een goed auto theorieboek (2022) en lees ‘m zorgvuldig. Probeer ook nog een aantal oefenexamens te doen. Je kunt de auto theorie op verschillende websites gratis oefenen. Zo heb je een goede balans van geleerde stof en de praktijkervaring van gestelde vragen met een tijdslimiet. Je kunt ook een klassikale theoriecursus volgen. Dit is een goede toevoeging als je vaak wat zelfdiscipline op het gebied van leren ontbeert en snel afgeleid bent. Je theorie-examen doen bij het CBR kost ongeveer €37,-.

Stap 2: ga voor je auto praktijkexamen
Als je je theorie examen binnen hebt, kun je je praktijkexamen doen en dan dus ook je autorijbewijs halen. Ook hier is een goede voorbereiding van belang. Het praktijkexamen begint namelijk vaak met enkele basisvragen: Waar zit de koelvloeistoftank?, Wat is je oliepeil?, Hoe vul je je ruitenwisservloeistof?, Uiteraard is ook je zicht belangrijk voor de veiligheid in het verkeer. Je moet dan ook dikwijls als test een kenteken van een geparkeerde auto in de verte kunnen oplezen, voordat je gaat afrijden. Het kan zijn dat je zicht ongemerkt iets achteruit is gegaan, je moet bijvoorbeeld iets meer turen om iets te kunnen lezen. Een oogtest doen bij de opticien voor je praktijkexamen is dan een goed idee.

Zodra je echt de weg opgaat, zijn acties zoals goed vooruitkijken en voorrang verlenen vaak doorslaggevend. Veel mensen zijn zenuwachtig voor hun praktijkexamen. Hiervoor is er de optie om een tussentijdse toets te doen. Helaas wordt dit door het CBR afgeraden, omdat vele mensen nog hun auto rijbewijs moeten halen en er flinke vertragingen zijn. Je kunt dan beter aan je rijschool vragen of zij deze toets met je kunnen doen. Het praktijkexamen voor de auto kost ongeveer €122,50 bij het CBR. Houd er rekening mee dat hier nog kosten bijkomen voor het gebruik van de auto en de aanwezigheid van je instructeur.

Kosten rijbewijs en gratis proefles autorijden
Een rijbewijs kost je in totaal al snel zo’n €2000,-. Een proefles voor de auto kun je, als je geluk hebt en goed zoekt, wél gratis laten inplannen. Er zijn een paar websites die de proefles autorijden gratis voor je kunnen regelen. Helaas, alle hierop volgende rijlessen moet je wél gewoon betalen. Toch is het slim om met een gratis proefles te beginnen. Zo leer je de rijschool, instructeur en auto kennen en kun je beslissen of je een ‘klik’ hebt, zonder kosten te hoeven maken.

Belangrijke termijnen als je je rijbewijs gaat halen
De wachttijd voor een theorie-examen is momenteel meerdere weken tot zelfs meerdere maanden. Zorg er dus voor dat je je auto theorie examen tijdig aanvraagt. Als je je theorie examen hebt gehaald, is deze anderhalf jaar geldig, binnen deze tijd dien je dus ook je praktijkexamen te halen. Als je dit niet binnen deze tijd lukt, moet je opnieuw je theorie-examen halen.

Helaas is er door de coronamaatregelen een grote vertraging ontstaan bij het afleggen van de praktijkexamens. Het kan dan ook zijn dat de geldigheid van je theorie-examen hierdoor is verlengd. Vele rijexamens moeten namelijk nog worden ingehaald en de wachttijd is dan ook behoorlijk opgelopen: de gemiddelde wachttijd is nu 15 tot soms zelfs 20 weken! Bekijk de actuele wachttijden bij het CBR. De wachttijd hangt tevens af van je woonplaats. Kandidaten uit Maasland doen hun praktijkexamen in Rotterdam Noord. Vraag dan ook na bij je rijschool wat de actuele wachttijd is voor een praktijkexamen. Ook kun je in je eigen CBR-account (Mijn CBR) de laatste informatie vinden over je auto rijbewijs halen.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.18717