Datum plaatsing: 24 juli 2022

Eenvoudig boekhouden – zes sterke tips van onze redactie


Eenvoudig boekhouden – zes sterke tips van onze redactie


Regio (Regionaal): Je onderneming draait. Met als gevolg een toenemende stapel aan facturen en inkoopnota’s, bonnetjes en afschriften. Je administratie groeit altijd met je bedrijf mee. Om er een kloppende boekhouding van te maken, dien je administratie te doen. Dit artikel presenteert een paar goede tips om die administratie op peil te houden.

Scheid zakelijk van privé

Houd het overzichtelijk. In de praktijk scheid je dan je werkzaken van je privézaken. Voor privé bewaar je wellicht nog wel bonnetjes voor de verzekering maar voor je onderneming ben je verplicht je papieren zeven jaar te bewaren. Een zakelijke rekening openen helpt. Zo heb je vanaf één rekening een glashelder overzicht omtrent alle zakelijke transacties.

Check geregeld de staat van je boekhouding

Duik elke maand even in je administratie. Zijn alle bonnen van die maand al wel verwerkt? Je doet een soort van evaluatiemomentje. Hoe staat het ervoor. Is alles betaald en ben je op tijd om nieuwe facturen te versturen? Dat is namelijk handig voor je cashflow. Is het geld snel binnen, dan kun je het weer benutten voor je onderneming.

Laat de computer voor je werken

Overweeg om je zaken digitaal op te slaan. Dat mag van de belastingdienst en scheelt je soms rijen aan ordnermappen. Orden digitaal wel je gegevens per soort. Zo maak je een digitaal kasboek, een digitaal in- en verkoopboek, een aparte afdeling voor offertes en facturen. Ook kun je je urenregistratie digitaal snel bijhouden. Zo krijg je digitaal goede grip op de financiën.

De datum van de factuur is bepalend

Houd de factuurdatum in de gaten, zowel voor inkomende facturen als ook voor de nota’s die jij aan je klanten verstuurt. De factuurdatum bepaalt wanneer je omzet maakt en bepaalt ook wanneer je btw verschuldigd bent. Een inkoopfactuur die gedateerd is op 29 juni (tweede kwartaal) en die je pas op 5 juli (derde kwartaal) betaalt, moet je dus in de btw-aangifte van het tweede kwartaal verwerken. Ook al betaal je die inkoopfactuur in het derde kwartaal. Zo voorkomen je verrassingen.

Benut een invoerprogramma voor je boekhouding

Overweeg om als zzp’er je administratie via een goed boekhoudprogramma te doen. Bekijk eerst eens een paar aanbieders van zulke boekhoudsoftware. Als je enkel 2-3 bonnen hoeft in te voeren, kun je een stuk goedkoper uit zijn dan wanneer je 20 of 30 gegevens per maand in moet voeren. Sommige aanbieders bieden extra services maar vraag je wel af of je die echt nodig hebt. Je betaalt er namelijk voor. Uiteindelijk zou je moeten terugrekenen hoeveel tijd je exact zelf kwijt aan zou zijn.

Besteed je boekhouding uit aan een professionele boekhouder

Zo houd je meer tijd over voor wat je zelf het liefste doet: ondernemen. Aan de beschikbaarheid van goede en ook nog voordelige boekhouders ligt het niet. Vooral in Den Haag en Rotterdam is de keuze ruim. Het klinkt raar maar is al voor vele zzp’ers toch waar geworden: een boekhouder in Den Haag of Rotterdam en omgeving verdient zichzelf terug.

Deze boekhouders kennen de ins en outs van regeltjes die gunstig voor jou zijn. Zo’n accountant weet als geen ander het maximum uit aftrekposten te halen. De boekhouder is ook altijd ‘bij de les’ als de regels weer eens wijzigen. Zo profiteer je van de nieuwste financiële richtlijnen. Dit verdient zich uiteindelijk wel terug.

Als zzp’er of kleine ondernemer kun je natuurlijk zelf aan de slag met de belastingaangifte. Dat kost soms wel onnodig tijd en je mist zomaar een kans om de te betalen belasting omlaag te drukken door niet de juiste aftrekposten te gebruiken. Voor boekhouders en accountants geldt dat niet: het is hun vak om jouw boekhouding op legale wijze te vertalen naar een zo gunstig mogelijk tarief. ‘Te betalen,’ prima, maar wel volgens de regels en niet meer dan wat hoort!
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.18161