Datum plaatsing: 09 augustus 2022

Diepgang en humor bij ‘Kersen op sap’


Diepgang en humor bij ‘Kersen op sap’


Berghem (Oss): Een Berghems gelegenheidsgezelschap speelt op 9, 10, 11, 16 en 17 september bij Tuinderij ’t Tuureind een voorstelling met inhoud. “Het gaat eigenlijk over tweestrijd. Over de veranderingen in de wereld. De een kan daar totaal niet mee omgaan, de ander ziet het een stuk positiever in.”

Door: Mark van der Donk

Onder het genot van - hoe kan het ook anders - een overheerlijk stuk kersenvlaai vliegen de verhalen, voorbeelden en zelfs theaterdialogen over tafel. Marieke Moors, Henrie van Bergen en Riny Boeijen vertellen enthousiast over wat de bezoekers medio september allemaal te wachten staat in buurtschap ’t Tuureind in Berghem. Daar zoekt het toneelgezelschap dan de locatie op waarin het verhaal zich daadwerkelijk lijkt af te spelen. In drie verschillende decors (een huiskamer, een plek voor de verteller en een noodlijdende fabriek) wordt, met de kersenlanen op de achtergrond, een verhaal vertolkt wat lichtjes is gebaseerd op de klassieker ‘De Kersentuin’ van Tsjechov. “Het gaat over de teloorgang van een kersenfabriekje” vat Boeijen samen. “Letterlijk tussen de bedrijven door vertel ik een, door mij geschreven, sage in dialect over d’n Hoas: een mythisch beest dat het hele Tuureind op z’n kop zet.”

Het toneelstuk - geschreven door Dick Boeijen, geregisseerd door Moors en gecoördineerd door productieleidster Priscella de Wit - is blijmoedig, zo geeft de regisseuse aan: “In De Kersentuin gaat een landhuis met haar kersentuin ten onder, maar wij houden het beschaafder. We zagen de kersenbomen niet om. Ons verhaal gaat over een conservenfabriek, waarvoor de toekomst er niet positief uit ziet. Henrie speelt de directeur die zich verheven voelt boven zijn trouwe knecht - die hem structureel ‘meneer Frans’ noemt - maar tegelijkertijd niet zonder hem kan. Als een investeerder zich met nieuwe plannen meldt, komt hij voor een dilemma te staan. Meegaan met de tijd, of alles houden zoals het is, met alle risico’s van dien?”

“En dan te bedenken dat de fabriek bijna de heilige 100 jaar heeft bereikt”, vult Van Bergen aan. “Die mijlpaal is heel belangrijk en maakt de keuze er voor mijn alter ego niet gemakkelijker op.” In een zo’n uur en twintig minuten durend stuk, zonder pauze, wordt ingegaan op het feit dat de tijd nou eenmaal vervliegt en niet tegen te houden is. “De knecht vergelijkt bijvoorbeeld het inmaken van de kersen met de tijd. Konden ze die ook maar conserveren, verzucht hij dan.”

De Kers, waar pit in zit
Moors en Sjef Smid werken al 25 jaar samen in de theaterbranche. “We zijn totaal verschillend, maar vullen elkaar heel goed aan”, lacht Moors. “Ik ben heel puntje precies, terwijl Sjef vaak buiten de lijntjes kleurt en met creatieve ideeën komt.” Eerder ontwikkelden ze samen al heel wat wandeltheater- en locatietheaterproducties, over onder meer Nederlands-Indië, Organon en een vooraanstaande Berghemnaar bijvoorbeeld. Dit keer is het de beurt aan ‘theater de Kers, waar pit in zit’. “Van de stapels tekst die Sjef aanleverde heeft Dick strakke dialogen vervaardigd. Hij ‘verdickt’ het prachtig, zeggen wij altijd.” “Geen wollige teksten, super kort, zodat wij er onze eigen invulling aan kunnen geven”, roemt Van Bergen de tekstschrijver. “De voorstelling heeft een hoog niveau”, vindt de hoofdrolspeler. “Zeker voor amateurs. Het is ook een stuk met veel inhoud, daar houd ik wel van. Je moet als speler ook echt de diepte in, je kunt er iets mee.”

De verbindende factor binnen het geheel is Riny Boeijen, die debuteert binnen het theatergezelschap. Hij speelt niet mee in het stuk, maar vertelt tussen de scčnes door - op zijn bekende Bčrgse wijze - in verschillende delen een sage over een haas. Over ‘unnen hoas’, beter gezegd. En over roemrijke figuren die ooit daadwerkelijk op ’t Tuureind hebben gewoond. De voorstelling is gewoon in het Nederlands, met een Brabantse kwinkslag, maar Boeijen verhaalt uiteraard in hem zo dierbaar dialect. “Goliath, zoals het fabriekje heet, ‘gaat d’n hoas zien’, zo wordt in het stuk verteld. Als die haas langskomt, besta je honderd jaar. In het theaterstuk voel je echt het leed en de innerlijke strijd die de hoofdrolspeler voert. Mijn verhaal is een mooie, luchtige afwisseling van die serieuze voorstelling. Met de nodige humor, zodat we een brede doelgroep aanspreken.”

‘Kersen op sap’ wordt gespeeld op 9, 10, 11, 16 en 17 september bij Tuinderij ’t Tuureind, aan de Deursenseweg. Er is per keer plaats voor slechts 65 personen, dus wees er snel bij. De kaartverkoop (15 euro per ticket) is gestart. Kijk voor meer informatie op www.kersenopsap.nl.

Op de foto;Tijdens de kersenpluk: vlnr. Priscella de Wit (productieleider), Henrie van Bergen, Ashley Ceelen, Ben Hopman, Riny Boeijen en Marieke Moors (regisseur).
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.13816