Datum plaatsing: 10 augustus 2022

Stijldansers uit Maren-Kessel (inter)nationale top


Stijldansers uit Maren-Kessel (inter)nationale top


Maren-Kessel (Oss): Toen het Nederlands team, waar ze zelf onderdeel van uitmaakten, een kleine vijf jaar geleden uit elkaar viel, wilden Roel Findhammer en Claudia Jansen-Findhammer uit Maren-Kessel het daar niet bij laten zitten. Ze besloten hun eigen formatie op te richten en dat werd vanaf de start een groot succes. Binnenkort hopen ze weer hoge ogen te gaan gooien tijdens de Europese en Wereldkampioenschappen. “We hopen op de finale - en misschien nog wel een paar plekken hoger.”

Door: Mark van der Donk

Het formatiedansen is in Nederland een kleine sport, geeft Findhammer (32) direct toe: “Maar ik vind het nog altijd een fantastische bezigheid. Zelf beoefen ik het al vanaf 2007 en destijds was het nog wat groter, maar nu zijn er in het hele land nog maar een paar teams over. Onze sport uitleggen voor de leek? Het is gewoon stijldansen, wat je zelf op 13- of 14-jarige leeftijd gaat doen om het dansen onder de knie te krijgen, maar dan natuurlijk op hoog niveau.”

Daarmee zegt Findhammer niets teveel. Hun eigen dansformatie, genaamd ‘DSV Sway of Life’, is in het nog maar prille bestaan al drievoudig Nederlands kampioen en bemachtigde nog maar anderhalf jaar na de oprichting een prachtige finaleplek tijdens de Wereldkampioenschappen in Moskou. “We gingen voor een plaats in de halve finale, bij de laatste 12, maar wisten tot de laatste 6 te schoppen”, zegt Findhammer trots. Samen met zijn vrouw Claudia vormt hij het enthousiaste trainersduo van het stel. “We trainen meestal in de sporthal in Ravenstein, maar soms wijken we uit naar een zaal in Den Bosch of Amsterdam, waar een houten vloer ligt. Dat zorgt toch voor wat meer wedstrijdsimulatie.”

Het team komt uit het hele land. Het gros uit Nijmegen, maar ook Den Bosch, Utrecht, Amsterdam en zelfs Hengelo zijn vertegenwoordigd. “Je moet er wat voor over hebben om deze mooie sport te beoefenen”, lacht Findhammer. “In principe kan iedereen bij ons aansluiten, maar ik ben wel heel prestatief ingesteld. Vooral met het A-team gaan we volle bak. Daar zijn de afspraken strenger, wil ik dat ze ook thuis oefenen en zich er extra voor inzetten. Maar ook ons B-team heeft een prima niveau, hoor. Voor jouw beeldvorming: dat is gewoon het tweede team van Nederland. Veel dansers groeien snel en de beste 16 worden opgesteld.”

Nog nooit voorgekomen
In het formatiedansen worden de Engelse Wals, de Tango, de Weense Wals, de Slow Foxtrot en de Quickstep beoefend. “En dat doen we dan in groepsverband, met allerlei patroonwisselingen, in een choreografie van 6 minuten, met 8 paren en alles zo synchroon mogelijk.” Gejureerd wordt er op vier componenten, legt Findhammer uit: “Techniek, muzikaliteit, choreografie en teamskills, ‘synchroniteit’ noemen we dat meestal. Ieder jurylid neemt één of meerdere component(en) voor zijn of haar rekening, waarvoor ze een cijfer kunnen geven van 1 tot 10. In totaal kun je dus maximaal 40 punten halen, maar dan moet het perfect zijn en dat is nog nooit voorgekomen.”

Een jaar voor de stekker uit het Nederlands team ging, behaalden Findhammer, Jansen en de rest van de formatie nog een derde plaats op het WK. Zo’n eindklassering zouden ze - nu als coaches - stiekem nog wel een keer willen behalen. “Eind september is het EK en vier weken later het WK, allebei in Duitsland, waar onze sport best groot is. We zijn druk in trainingen daarvoor. Onze doelstelling? Dat is lastig, aangezien we onze concurrentie - vanwege de pandemie - lang niet meer aan het werk gezien hebben. Maar zelf zijn we flink gegroeid. Ons A-team verwacht ik zeker weer in de finale, eventueel nog een paar plekken hoger. En het B-team moet internationaal ook bij de top-12 kunnen eindigen. Wie weet zit er voor hen ook wel een stunt in, zoals drie jaar geleden lukte met het A-team. Naast Duitsland zijn ook Rusland, dat niet mee mag doen, Polen, Tsjechië, Mongolië en Oostenrijk grote landen in deze sport. Er doet ook wel eens een team uit China mee.”

Zelf is Findhammer ook nog een fanatiek stijldanser. “Bij het formatiedansen ben ik coach, maar individueel sta ik zelf op de vloer. Met mijn nieuwe danspartner Milou Serbée, waarmee ik nu een klein jaartje dans, hebben we onlangs ook de top-6 gehaald bij de Nederlandse kampioenschappen standaarddansen. Hopelijk was dat een mooie opmaat voor wat ons team binnenkort te wachten staat.”

Kijk voor meer informatie over DSV Sway of Life op www.dsvswayoflife.nl.







Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

sport nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.13319