Datum plaatsing: 22 augustus 2022 - Laatst gewijzigd: 14-08-2022 11:53:05

Berghem Bruist weer als (n)ooit tevoren


Berghem Bruist weer als (n)ooit tevoren


Berghem (Oss): Al sinds jaar en dag biedt Berghem Bruist aan alle verenigingen uit het gemeenschap een podium om haar activiteiten te presenteren. Steeds weer wordt alles op en top verzorgd op een nieuwe locatie binnen de dorpsgrenzen. Op zondag 25 september vindt het evenement weer plaats en wel op de parkeerplaats van de voetbalclub aan de Osseweg. “Er komen vaak mooie dingen uit.”

Door: Mark van der Donk


Het thema ‘De wereld rond’ werd wegens welbekende redenen noodgedwongen een jaar in de kast bewaard, maar volgende maand mag verenigend Berghem weer los. De enthousiaste commissie barst van de nieuwe ideeën en kan niet wachten. “We bieden verenigingen een hele laagdrempelige manier om zich te presenteren aan de bewoners van Berghem”, legt voorzitter Arjan Brok het zo succesvolle concept in een notendop uit. “Wij verzorgen alle faciliteiten, de plek, voor iedereen een kraam, de horeca, noem het maar op. Het enige wat de verenigingen hoeven te doen is zich op een zo creatief mogelijke wijze laten zien.”

Ooit kreeg het evenement het levenslicht na de renovatie van de kerk, weet Brok te vertellen: “Toen die was afgerond, viel hetgeen was geregeld rondom de oplevering in de smaak. De koppen werden bij elkaar gestoken en Berghem Bruist was geboren. We organiseren het bewust niet ieder jaar, maar om de twee jaar, om het krachtig te houden. Verenigingen én publiek moeten er iedere keer opnieuw weer echt zin in hebben. En ik kan je verzekeren dat dat het geval is. We hebben ook dit keer weer het nodige te bieden aan alle nieuwsgierige bezoekers.”

Vaak zijn verenigingen op zichzelf gericht, wat betreft het binnenhalen van nieuwe mensen, ziet Brok. “Wij willen juist dat ze zich naar de bewoners toe presenteren. Dat mensen denken: goh, is dat ook te doen in Berghem?” Door middel van demonstraties, stands, spelletjes en met een podiumprogramma verbindt Berghem Bruist de verenigingen met de consument. “We merken dat ook steeds meer bedrijven zichzelf willen presenteren, die zijn ook van harte welkom. Het is niet onze insteek dat het een braderie wordt, dus er mag niks verkocht worden. Maar als de presentatie traffic oplevert richting de winkel, is dat een win-win situatie.”

Steeds andere plek
Berghem Bruist is een niet-commerciële stichting, die draait op sponsoring en subsidies. “Soms is het financieel gezien een uitdaging, dus we zijn onze sponsoren heel dankbaar”, aldus Brok, die de continue wisseling van locaties als de kracht van het evenement ziet. “Iedere editie vindt plaats op een andere plek, we gaan door het hele dorp heen. De laatste keren waren we bijvoorbeeld in het Reut, op de Piekenhoef, bij de Hoessenbosch, op het terrein waar de zeskamp altijd is en rondom de Berchplaets. Vorig jaar ging het op de Spaander Straatsche Akkers helaas niet door, maar dit keer gaan we er weer voor op de parkeerplaats van sportpark de Koppelsteeg. We hebben het terrein - in aansluiting op het thema - opgedeeld in werelddelen, waaraan de deelnemers met enige creativiteit hun eigen draai mogen geven. Voor de bezoekers is er van alles te doen, dus zeker de moeite waard om een kijkje te komen nemen.”

Iedere keer is Berghem Bruist weer goedbezocht, door zowel verenigingen als publiek. Dit keer zal dat niet anders zijn, verwacht Brok: “Meestal hebben we rond de 50 deelnemers, we zitten op moment van spreken ook alweer op 40 inschrijvingen. Waar je dan aan moet denken? Van alles. De jeu de boulesclub bijvoorbeeld, of de hondensport, KPJ, scouting, voetbalclub. Een info-ochtend voor deelnemers werd onlangs goed bezocht en bij voorgaande edities was het altijd lekker druk. We hopen nu natuurlijk weer dat het publiek in grote aantallen binnen gaat stromen. Iedereen heeft sowieso altijd goede verhalen over het evenement en kijkt er elke keer naar uit. Er komen ook vaak mooie dingen uit. Laatst was ik bij een presentatie van de Dorpsraad en daar hoorde ik dat er een burgerwacht is ontstaan tijdens de vorige editie van Berghem Bruist. Dat is toch mooi om te horen.”

Stempelkaart
Niet alleen voor verenigingen is het evenement een welkome mogelijkheid om te laten zien wat ze allemaal doen en in huis hebben, ook voor het publiek is het een manier om op een leuke, eenvoudige manier mee te krijgen wat er zoal te doen is in Berghem. Er is bij Berghem Bruist voor ieder wat wils, verzekert Brok: “Voor jong en oud. Volwassenen kunnen zich vermaken met dans, muziek en spel. En de jeugd krijgt op school al een stempelkaart uitgedeeld, waarmee ze verschillende kraampjes af kunnen om daar bijvoorbeeld een kleine opdracht uit te voeren. Zo krijg je interactie en gaat het ook onder hen leven.”

Een van de hoogtepunten van iedere editie noemt Brok tot slot de uitverkiezing van de ‘Bruisende Bergse’. “Daarbij zetten we een vrijwilliger in het zonnetje die altijd achter de schermen actief is. Je kent ze wel; van die mensen die achter de schermen heel veel doen, maar liever niet op de voorgrond treden. Die willen wij eens op een voetstuk zetten. Een naam ga ik natuurlijk nog niet noemen, maar ook dit jaar hebben we weer een stille kracht uitgekozen die het zeker verdient om onder de aandacht te komen.”
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27608