Datum plaatsing: 02 september 2022 - Laatst gewijzigd: 02-09-2022 14:41:16

Effe noar Geffe editie 2022 met verrassende nieuwe elementen


Effe noar Geffe editie 2022 met verrassende nieuwe elementen


Geffen (Maasdonk): VERKIEZING VAN DE GEFFENAAR VOORTAAN OP DE ZONDAGOCHTEND, NA DE OPENLUCHTMIS

Het voltallige bestuur van de Geffense boerenmarkt heeft zeker in de twee corona jaren niet stilgezeten. Tot tweemaal toe heeft er, vanwege de corona beperkingen, toch een waardig alternatief vervangend ‘Geffens feestje’ plaatsgevonden. En vanaf december 2021 hebben ze de draad weer opgepakt met als doel om weer een echte boerenmarkt neer te zetten. “We hebben toen meteen een aantal kraakheldere vragen ter discussie op tafel gelegd waaronder de vraag of het nog kan, een boerenmarkt. We zijn op dat moment nog bijna een jaar verwijderd van de 1e zondag van september en er kan van alles gebeuren. We hebben nu eenmaal geen glazen bol tot onze beschikking om te bezien hoe corona zicht gaat ontwikkelen. Hoe fijn is het dan om meteen het enthousiasme van ons bestuur te horen om er een prachtig feest van te gaan maken”, aldus de voorzitter Chrisjan van Dinther.

Door Jan van Ravenstein

De boerenmarkt Effe noar Geffe is ontstaan vanuit de ‘braderie gedachte’. De Middenstandsvereniging van ‘toen’ heeft destijds (1977) de allereerste boerenmarkt het levenslicht laten zien. Kleinschalig van opzet en de kraampjes op de braderie werden voornamelijk ingevuld door winkeliers met hier en daar een vereniging en een oud ambacht, vaak uitgevoerd door dorpsgenoten. Om het geheel compleet te maken was er podium met daarop Brabantse muziek die samen met een aantal eetkraampjes het geheel compleet maakte.
Al snel werd er, met het groter worden van de markt, afscheid genomen van de noemer ‘braderie’. De uitbreiding van de markt maakte van de voormalige braderie een échte Brabantse dag waar beleving en gezelligheid centraal kwamen te staan. Chrisjan: “Deze 45e aflevering staat bol van vernieuwingen. Deels heeft dat te maken met het corona verleden maar zeker ook met het feit dat je alert moet blijven op, noem het maar, bedrijfsblindheid. Steeds maar weer per onderdeel de ‘voors en tegens’’ van de thema’s tegen het licht durven te houden”.

Gestopt
“Ook in Geffen is het winkelbestand helaas ingekrompen. Met daarbij een aantal bijzonder actieve Effe noar Geffe ondernemers die we zeker node gaan missen Maar ook in de oude ambachten is er een soort van teruggang door het feit dat mensen ons zijn ontvallen of zijn gestopt met de uitvoering van hun ambacht. In de december vergadering waren dat best wel speerpunten en waren een aantal vragen cruciaal. Wat kan er nog wel, komen er nog genoeg mensen naar onze markt en is het allemaal nog wel betaalbaar. Vragen waar je niet echt vrolijk van werd. In een volgende vergadering werd de stelling omgedraaid en bekeken wat er allemaal ‘wel’ kon. Meteen was er het enthousiasme en rolde de nieuwe ideeën als het ware over tafel”, aldus de voorzitter.

Pijlers
Chrisjan: “De boerenmarkt rust als het ware op vijf pijlers: Nostalgie, Dieren, Muziek en entertainment, Streeksfeer (Landleven) en Demonstraties. Muziek, in de breedste zin van het woord, zou je daar met een gerust hart als zesde thema aan toe mogen voegen. Het thema ‘Landleven’ is enigszins nieuw in het rijtje. Het mag gezien worden als een aanvulling op de winkeliers inbreng waarbij de standhouder zijn pijlen in mindere mate richt op de verkoop, maar dieper ingaat op het ontstaan en historie van zijn product. Puur passend in deze tijd en zeker op onze boerenmarkt”.
De koeien zijn terug op hun oude plek. Het vlegelen, dorsen en broodbakken wordt gecreëerd rondom het boerderijtje. Rondom de pomp, te beginnen bij Lambert de Groot en dan richting de Gover, mag met een gerust hart het stoerste gedeelte van het parcours worden genoemd met de invulling van een heuse smid, hooimijt, houtbewerker, minikermis en terras.

Thema’s
De complete markt gaan benoemen gaat te ver. Er is gewoonweg te veel. Het wereldberoemde WIK terras bijvoorbeeld, krijgt een complete metamorfose. Een klein festivalterrein. De Tolweg komt vol te staan met oude brandweervoertuigen, de nostalgische kermis met gratis entree op het plein is aanwezig en de verkiezing van de Geffenaar van het jaar verhuist naar de zondagochtend. Er zijn rolschaatsdemonstraties, straattheater, een oude bromfietsenshow (brommers kieken), de Bavaria bierwagen komt, er natuurlijk zijn er de stoommachines. Maar ook staan de befaamde stropoppen opgesteld op het parcours,
Geheel nieuw in het rijtje is de bakfietsrace. Samen met Stichting Rottenrijk is de beroemde bakfietsrace vanuit Lith naar Geffen getransporteerd. Op het Aloysiusplein gaat gestreden worden om de allereerste titel van de Geffense race. Een spektakel van de eerste orde.

Compleet
“Het verplaatsen van de verkiezing van de Geffenaar van het jaar naar de zondagochtend was een soort van uitdaging”, zegt Chrisjan. Een van de uitdagingen, want het moge duidelijk zijn. “Ze hebben dus echt niet stilgezeten in de afgelopen twee jaar”. Er staat een programma waar je met trots naar mag uitkijken. Themagericht en met een duidelijke link naar verjonging van het geheel. Knap gedaan met een groots compliment. Natuurlijk. Een aantal feitelijke onmisbare elementen blijven op de markt. Maar de indeling, muziekkeuze en vooral de verscheidenheid van het geheel maken de boerenmarkt wederom tot een uniek gebeuren. De start van de dag is als vanouds met de openluchtmis om 10.00 uur. Na een korte pauze volgt de officiële openingen en de bekendmaking van de Geffenaar van het jaar. Na een woord van welkom en de bekendmaking van de zonnebloemwinnaar gaat daarna ieder zijn ‘eigen weegs’ over de markt.

Zaterdag

“De zaterdag was voor ons, mede door het weghalen van de Geffenaar van het jaar, uitdaging nummer twee. We, en meerdere met ons, hadden geen fijn gevoel bij de zaterdag. Vandaar dat we gekozen hebben voor een geheel nieuwe zaterdag opzet. Om 16.30 uur starten we op het plein, rondom de kiosk. De gratis kermis is dan open. Om 17:00 uur is er muziek van de cowpokes, (kleinschalig). De bedoeling is dat mensen dan lekker kunnen bijkletsen (reünie). Tussen 17.00-19.00 uur is er uitgifte van de gratis kinderkleding. De rolschaatsvloer is aanwezig en mogen de kinderen op hun eigen rolschaatsen op de baan, er is muziek, eten, drinken en voor de kinderen zijn er gratis pannenkoeken, aangeboden door de gezamenlijke horeca. Vanaf 19.00 uur speelt er een band en kan er worden gedanst op een heuse dansvloer. Tot de klok van 23.00 uur is het feest op het plein. Gratis toegang.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30199