Datum plaatsing: 14 augustus 2022

Hoe drugsproblematiek in Nederland wordt aangepakt door Fundamentum


Hoe drugsproblematiek in Nederland wordt aangepakt door Fundamentum


's-Hertogenbosch (Regionaal): Jaarlijks worden er cijfers gepubliceerd over de huidige drugsproblematiek in Nederland. Helaas kunnen we stellen dat hier enkel een stijgende lijn in te zien is. Steeds meer mensen raken verslaafd aan drugs. Drugsverslavingen komen in werkelijk alle leeftijdscategorieŽn voor. Met name de kwetsbare groepen (denk aan jongeren en senioren) kunnen de gezondheidszorg uiteindelijk enorm gaan belasten. En denk ook eens aan de persoonlijke gevolgen voor deze groepen mensen.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Want wie wilt stoppen met drugs, heeft tegenwoordig een veel groter aanbod van hulpverleners tot zijn beschikking. Door de jaren heen zijn er niet alleen meer afkickklinieken beschikbaar gesteld, maar ook nog eens veel meer verschillende behandelingen ontwikkeld. Hierdoor is er voor werkelijk iedereen wel een geschikte behandelplan. Fundament behoort tot ťťn van de grotere namen in Nederland. Dit is een GGZ-instelling voor gespecialiseerde GGZ die zich richt op vele verslavingen, waaronder drugs.

Detoxen onder goede begeleiding
Toegeven dat er een probleem is, dat is de eerste stap voor zij die kampen met een drugsverslaving. Maar wat dan? Meestal wordt er een afspraak bij de huisarts gemaakt, worden er talloze bezoekjes bij praktijkondersteuners en psychologen afgelegd, maar lukt het nog niet om van de verdovende middelen af te blijven. Feit blijft dat men nooit geheel af kan kicken als de geest hier niet voor open staat. En die geest wordt extra bedwelmd door het gebruik van verdovende middelen. Zolang er drugs wordt gebruikt, is de geest dan ook niet toegankelijk genoeg om hulp te accepteren en met zichzelf aan de slag te gaan. Je kunt de oorzaak van het probleem dus niet aanpakken als men nog altijd onder invloed is van drugs.
Dit is waar Fundamentum hoopt te helpen. Zij zijn gespecialiseerd in zogenaamde detoxbehandelingen. Een term die in de dieetcultuur veel voorbij komt, maar oorspronkelijk bij het afkicken wordt toegepast. Het doel is om het lichaam zo snel mogelijk te ontgiften. Dit is een zwaar proces. Mensen die verslaafd zijn zullen heftige ontwenningsverschijnselen krijgen. Daarom is het nooit goed om dit alleen te doen. Bij Fundamentum wordt dit dan ook enkel onder toezicht van goed opgeleide medici gedaan. Zij weten precies waar ze op moeten letten en hoe ze deze personen kunnen begeleiden tijdens het detoxen. Zo wordt de basis voor het afkicken gelegd.

Geen enorme wachtlijsten
Fundamentum onderscheidt zichzelf door het feit dat zij dag en nacht bereikbaar zijn. Zowel voor bestaande cliŽnten als nieuwe cliŽnten. Er staan constant mensen paraat voor een intake en er is vrijwel geen wachtlijst. De detox wordt dan ook altijd op korte termijn uitgevoerd. Dat is ook noodzakelijk. Bij een verslaving mag nooit te lang worden gewacht. Hoe langer deze voortsleept, hoe lastiger het afkicken zal worden. Daarom is het van essentieel belang dat er snel een goede basis wordt gelegd. Bij Fundamentum proberen ze hun cliŽnten zo spoedig mogelijk te woord te staan en direct een afspraak in te plannen om te detoxen. Vervolgens kunnen ze ook nog een indicatie versturen voor een externe behandeling elders in Nederland.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16549