Datum plaatsing: 10 augustus 2022 - Laatst gewijzigd: 14-08-2022 19:58:59

Is het Imago van Smartshops terecht?


Is het Imago van Smartshops terecht?


's-Hertogenbosch (Regionaal): Niet iedereen denkt even positief over smartshops. De term is niet eens bekend bij het grote publiek, maar heeft voor veel mensen toch een negatieve lading. Is dat terecht? Zijn alle smartshops hetzelfde of valt er onderscheid te maken.

Wat is een Smartshop?
Een smartshop is een winkel die producten en substanties verkoopt die een werking hebben op het menselijk lichaam. Vaak zijn deze producten natuurlijk. In een smartshop kun je producten vinden als afrodisiacum, nootropics, psychedelica, exotische zaden, kruiden en extracten. De meeste mensen die bekend zijn met smartshops denken al snel aan magic truffels, salvia, paddo’s, mescaline cactussen en andere psychedelica. Of kruiden als kanna en kratom. Deze vallen onder de noemer softdrugs en daardoor kijkt niet iedereen daar even positief tegenaan. In zo’n winkel kun je daarnaast ook allerlei andere producten kopen, die bijvoorbeeld ook in de schappen liggen van drogisterijen of gezondheidswinkels.

Smartshop in de Buurt?
Als je geen problemen hebt met zulk soort winkels, is het nog lastig om er eentje te vinden. Een smartshop in de buurt? Als je er één wilt vinden in de Gemeente Maasdonk en omstreken, zul je naar Oss of 's-Hertogenbosch moeten rijden. Het aanbod fysieke winkels is schaars. Net zoals in elke branche zijn er ook online smartshops. Niet ver hier vandaan, in Arnhem, werden onlangs nog twee smartshops gesloten. En dat kwam niet omdat ze allen magic truffels of kruiden zoals kratom verkochten. In de panden zijn versnijdingsmiddelen en andere spullen aangetroffen die drugshandel zouden aansporen en faciliteren. Dit kwam breeduit in het nieuws en daardoor kijken veel mensen met argwaan naar deze winkels.

Goede en Foute (Online) Smartshops
Je zou dus kunnen zeggen dat een goede en foute smartshops zijn. De foute smartshops zijn verstrikt in het criminele circuit. Dit zie je vaak ook terug aan de spullen op de toonbank. Versnijdingsmiddelen, drugs persen en geldtelmachines? Dat is meestal foute boel. Deze producten zijn afzonderlijk allemaal legaal. Alleen wanneer dit in grote maten wordt verkocht kan er gezegd worden dat het de drugshandel faciliteert. Smartshops waar je alleen magic truffels, salvia, kratom en andere producten kunt kopen die legaal zijn volgens de wet. En waar verder geen spullen liggen, in grote getallen, die drugsdealers kunnen faciliteren, hebben last van het negatieve imago dat deze winkels veroorzaken.

Je kunt fysieke smartshops dus als het ware scannen. Zie je producten die duiden op illegale praktijken? Dan weet je genoeg. Een online smartshop kun je ook controleren. De ‘goede’ zijn vaak aangesloten bij brancheorganisaties en dragen keurmerken voor webwinkels. Die krijg je niet als je je bezighoudt met illegale praktijken of drugshandel. Het imago van deze winkels is dus niet helemaal terecht. Je dient zelf wel een betrouwbare partij zoals Dutch-Headshop te zoeken voordat je aankopen doet.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17158