Datum plaatsing: 23 augustus 2022

Huis laten opkopen: slim idee of niet?


Huis laten opkopen: slim idee of niet?


's-Hertogenbosch (Regionaal): Wil je van je koophuis af? Dan kun je natuurlijk naar de makelaar stappen. In de krappe huizenmarkt zal het geen uitdaging zijn om je huis te verkopen. Toch kom je soms wel hobbels op de weg tegen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat potentiële kopers proberen af te dingen op de prijs, uiteindelijk toch afhaken of de financiering niet rondkrijgen. Daarnaast moet je de makelaar ook betalen en lopen de hypotheekkosten intussen gewoon door. Wil je toch snel van je koophuis af? Dan is je huis laten opkopen door een belegger misschien een beter idee.

Waarom zou je je huis laten opkopen?

Als je je huis niet via een makelaar op de openbare markt zet, dan noemen we dat soms ook wel "stille" verkoop. Hier zijn meerdere redenen voor te bedenken. Soms wil je als verkoper niet dat het bekend wordt dat je woning te koop staat. Of er staan al een aantal geďnteresseerde kopers in de rij, waardoor een advertentie niet nodig is. Zo'n stille verkoop brengt daarnaast ook minder kosten met zich mee, aangezien je meestal geen makelaar nodig hebt en alleen voor een notaris hoeft te betalen voor de overdracht.

Verder duurt een stille opkoop via een gespecialiseerd tussenpersoon vaak maximaal twee weken. Als je dus haast hebt bij de verkoop van je huis, is het beter om je huis te laten opkopen door een belegger.

Huis laten opkopen en terughuren?

Wil je je huis verkopen, maar eigenlijk niet verhuizen? Ook dan is het mogelijk om je huis te laten opkopen, om vervolgens terug te huren van de nieuwe eigenaar van je huis. Van tevoren spreek je af hoe hoog de huur zal zijn en of je een huurcontract voor bepaalde of onbepaalde tijd aangaat. Houd er alleen wel rekening mee dat de huur soms hoger uitvalt dan de hypotheekkosten.

Toch kan het in sommige gevallen lonen om deze constructie aan te gaan, bijvoorbeeld omdat je met pensioen gaat en geld nodig hebt. Maar ook als je binnenkort van plan bent om te gaan emigreren en je alvast van je huis af wilt komen, kan je huis verkopen en terughuren een goed idee zijn!
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16631