Datum plaatsing: 02 september 2022

Heeft rPET de toekomst nu alles alsmaar duurzamer moet?


Heeft rPET de toekomst nu alles alsmaar duurzamer moet?


's-Hertogenbosch (Regionaal): We weten allemaal dat plastic en duurzaamheid niet zo goed samengaan. Plastic is ontzettend vervuilend en zodra het eenmaal geproduceerd is, vergaat het ook niet zomaar meer. Hoewel veel plastic nog steeds in de natuur belandt, doen steeds meer bedrijven er alles aan om plastic te verduurzamen. Want ja, ook plastic kan op een duurzame manier ingezet worden en wel in de vorm van rPET. In deze blog leggen wij jou graag uit wat rPET precies is, welke producten zoal van rPET worden gemaakt en wat rPET duurzamer maakt dan gewoon plastic. Lees daarom snel verder!

Wat is rPET?

Je hebt vast al wel eens van term ‘PET-flessen’ gehoord. Frisdrankflessen, maar ook andere producten zoals broodtrommels, drinkbekers en kant-en-klaar verpakkingen worden van dit soort plastic gemaakt. Ook wordt PET gebruikt voor het vervaardigen van sommige textielsoorten, denk bijvoorbeeld aan fleece. PET staat voor ‘polyethyleentereftalaat’ en is dus eigenlijk een soort plastic. De letter ‘r’ voor PET in het woordje rPET staat voor ‘recycled’. rPET is dan ook niets meer of minder dan gerecycled PET. rPET wordt grotendeels gemaakt van de lege frisdrankflessen die wij bij de supermarkt inleveren om zo ons statiegeld terug te krijgen. Na het sorteren, malen en wassen van het plastic materiaal, kan het worden omgesmolten tot rPET.

Welke producten worden zoal van rPET gemaakt?

Wist je dat alle frisdrankflessen van Coca-Cola al gemaakt worden van gerecycled plastic? Bij Coca-Cola zijn ze dus net een stapje verder door het plastic voor het maken van hun frisdrankflessen keer op keer te hergebruiken. Daarnaast wordt rPET ook steeds vaker gebruikt voor het maken van wegwerpartikelen, zoals drinkbekers voor op festivals bijvoorbeeld. Bovendien is rPET zeer geschikt om te verwerken in duurzame producten. Zo kun je bij Loopper onder meer duurzame waterflessen bedrukken die gemaakt zijn van gerecycled PET. Of wat dacht je van bedrukte rPET rugtassen, herbruikbare draagtassen, zadelhoesjes, zonnebrillen, picknick dekens en boodschappentrolleys?

Wat maakt rPET duurzamer dan gewoon plastic?

In vergelijking met gewoon plastic worden er bij de productie van rPET behoorlijk wat grondstoffen bespaart. Zo hoeft er veel minder olie tot polymeren verwerkt te worden. Bij de recycling van rPET gaan er bovendien geen grondstoffen verloren. Ook kent het een lagere uitstoot tijdens het recyclen. Om een idee te geven: het maken van rPET-artikelen kost de helft minder aan energie. Daarnaast ligt de uitstoot van CO2 vijf keer zo laag als de uitstoot bij de fabricage van nieuw PET. Het zou natuurlijk mooi zijn als er straks helemaal geen nieuw plastic geproduceerd hoeft te worden en we het plastic dat al in omloop is steeds opnieuw kunnen gebruiken voor het maken van producten. Grote kans dus dat rPET inderdaad de toekomst heeft nu alles alsmaar duurzamer moet.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16944