Datum plaatsing: 07 september 2022

Solidariteitsactie 'It's not over' in 's-Hertogenbosch


Solidariteitsactie 'It's not over' in 's-Hertogenbosch


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): 's-Hertogenbosch toont volgend weekend (10 en 11 september) tijdens Open Monumentendag de rijkdom van erfgoed en cultuurhistorie. Dat doen we in het besef hoe kwetsbaar erfgoed en cultuur is. Hier in ons land, maar nu vooral in het conflictgebied Oekraïne.

Erfgoed en cultuurhistorie vragen mondiaal onze blijvende aandacht. En bescherming!

's-Hertogenbosch sympathiseert daarom aan de vooravond van Open Monumentendag met de internationale actie van solidariteit met Oekraïne, gericht op het behoud van cultureel erfgoed. De actie "It's not over" (zie bijlage als achtergrondinformatie) is symbolisch en bestaat uit het ook in ons land inpakken van monumenten / gedenktekens in beschermende zandzakken tegen bombardementen of artillerievuur. Dat gebeurt namelijk elke dag in Oekraïense steden.

In de Tuin van Vrede en Vrijheid – bij het Bevrijdings- en Verzetsmonument – herdenken we jaarlijks het leed van oorlog. Zo stonden we op deze plaats ook op 4 mei 2022 – onze Nationale Dodenherdenking – met onze inwoners stil bij het leed van de Oekraïense bevolking. In het licht van Open Monumenten dag en de waarde van erfgoed, zal daarom symbolisch het Bevrijdings- en Verzetsmonument tijdelijk worden ingepakt in zandzakken.

Op woensdag 7 september om 11.45 uur zijn belangstellenden en media van harte welkom in de Tuin van Vrede en Vrijheid (Casinotuin). Wethouder Erfgoed Marianne van der Sloot zal rond het middaguur samen met de Ambassadeur van Oekraïne Maksym Kononeko, enkele Oekraïense inwoners, maar ook de dochter van de overleden beeldhouwer Peter Roovers (Kathinka Roovers) en enkele leden van het comité 4 mei de laatste zandzakken rond het monument leggen. Volledigheidshalve melden we dat het rondom deze internationale solidariteitsactie uitsluitend een passende handeling betreft voor behoud en bescherming van cultureel erfgoed; het is geen herdenking of ceremonie. Na de handeling zijn zowel de wethouder als de Ambassadeur kort beschikbaar voor eventuele vragen / reacties van media. Rond 12.15 uur zal het gezelschap wandelen naar Huis73, waar de Ambassadeur de Bossche bibliotheek 80 Oekraïense leesboeken schenkt voor Oekraïense kinderen op de basis- en/of middelbare school. Ook hier zijn media van harte welkom.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.31981