Datum plaatsing: 08 september 2022 - Laatst gewijzigd: 06-09-2022 15:26:11

Historische wandelroutes zetten ’t Wild, Maren en Kessel op de kaart!


Historische wandelroutes zetten ’t Wild, Maren en Kessel op de kaart!


Lith (Oss): In het weekend van 10 en 11 september 2022 wordt, in de reeks van vier wandelboekjes, het tweede boekje met 3 wandelingen door ’t Wild, Maren en Kessel gepresenteerd. In 2023 volgt het derde boekje met wandelingen door Lith en in 2024 verschijnt het vierde en laatste wandelboekje over Oijen en Teeffelen.
Prachtig boekje met historische wandelingen.

Met dit tweede boekje gaat Heemkundekring Maasdorpen Lith onverstoord verder met het herontdekken en het opnieuw op de kaart zetten van de dorpen langs de Maas van de voormalige gemeente Lith. Dit keer is het prachtige gebied bij ’t Wild, Maren en Kessel aan de beurt. Dit gebied wordt ook al steeds vaker ontdekt door inwoners van omliggende steden en door toeristen die de route langs de Zuiderwaterlinie volgen. De burgemeester van Oss, Wobine Buijs – Glaudemans, schrijft in haar voorwoord dat de wandelroutes in dit boekje een mooie bijdrage zijn aan de rijke historie van dit prachtige gebied. “Goed dat deze routes hun weg vinden in de dorpen zelf, maar ook daarbuiten. Het is echt iets om fier van te genieten”.
De Heemkundekring is bijzonder trots op het eindresultaat van dit boekje van maar liefst 58 pagina’s dat 3 historische wandelroutes met in totaal ruim 80 herkenningspunten bevat. Elk punt wordt uitvoerig toegelicht en is voorzien van foto- of kaartmateriaal.
De burgemeester van Oss laat, vanwege het 1025-jarig bestaan van Maren-Kessel en ’t Wild en het 70-jarig bestaan van de H. Lambertuskerk in Maren-Kessel, dit wandelboekje gratis huis-aan-huis bezorgen in deze dorpen. Na 11 september 2022 zijn de boekjes te koop via het secretariaat van Heemkundekring Maasdorpen Lith, bij bakkerij ‘Brood van Mook’ in Maren-Kessel en bij het (in oprichting zijnde) Toeristisch Informatiecentrum Lith (TIL) in MFA De Snoeck in Lith.
Open Monumentendagen 10 en 11 september 2022.

Op 10 september 2022 valt de presentatie van de wandelroutes samen met Open Monumentendagen 2022, het 1025-jarig bestaan van Maren-Kessel en ’t Wild en het 70-jarig bestaan van de H. Lambertus kerk in Maren-Kessel. Er staat daar dan ook heel wat te gebeuren in dit weekend. Heemkundekring Maasdorpen Lith fungeert op zaterdag als gastheer.
Zaterdagmorgen 10 september 2022 vertrekt de ‘Monumentenbus’ vanaf het gemeentehuis in Oss (reserveren via Stadsarchief Oss is verplicht). De bus rijdt via ’t Wild naar Maren-Kessel. Daar start om 10.30 uur op het Kerkplein het officiële gedeelte. De voorzitter van de Heemkundekring, Jan Smits, zal de eerste drie exemplaren van het boekje ‘3 Historische wandelroutes’ overhandigen aan Sidney van den Bergh, wethouder Erfgoed gemeente Oss, pastoor René Aarden van de parochie H. Nicolaas en Gerard van Schijndel, voorzitter comité 1025 jaar Maren-Kessel en ’t Wild. Vervolgens reikt hij de boekjes uit aan de vrijwilligers die deze gratis huis-aan-huis in Maren-Kessel en ’t Wild gaan bezorgen.
Om 11.40 uur gaat de ‘Monumentenbus’ naar Kessel waar de pastorie met tuin te bezichtigen is.
Om 12.45 uur vertrekt de ‘Monumentenbus’ naar Oss.

Zondagmorgen 11 september 2022, gastheer Comité 1025 jaar Maren-Kessel en ’t Wild. Om 9.00 uur is er een plechtige viering in de H. Lambertuskerk te Maren-Kessel ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van deze kerk. Na deze dienst wordt er op het Kerkplein koffie gedronken waarbij een speciaal voor deze dag ontworpen lekkernij van de plaatselijke bakkerij ‘Brood van Mook’ wordt geserveerd.
Om 11.00 uur nemen gidsen van de Heemkundekring de belangstellenden mee voor de wandelingen.
-Vertrek ’t Wild: vanaf café-restaurant de Wildse Hut;
-Vertrek Maren: vanaf het Kerkplein in Maren-Kessel;
-Vertrek Kessel: vanaf het Kerkplein in Maren-Kessel.
Ook kunt u van 11.00 tot 16.00 uur het Gildezilver bezichtigen in het Gildehuis aan de Pastoor Roesweg in Maren.
Geïnteresseerden kunnen op andere tijden op eigen initiatief deze historische wandelroutes ontdekken.

Zaterdag 10 september 2022: – 10.30 uur – Overhandiging boekje wandelroutes op het Kerkplein in Maren-Kessel door voorzitter Jan Smits van de Heemkundekring aan Sidney van den Bergh, wethouder Erfgoed gemeente Oss, pastoor René Aarden van de parochie H. Nicolaas en Gerard van Schijndel, voorzitter comité 1025 Maren-Kessel en ‘t Wild. Om 11.40 uur gaat de ‘Monumentenbus’ naar Kessel waar de pastorie met tuin te bezichtigen is. Om 12.45 uur vertrekt de ‘Monumentenbus’ naar Oss.
Zondag 11 september 2022 – 9.00 uur Heilige Mis. 10.00 uur gezellig samen zijn op het Kerkplein en om 11.00 uur – starten de wandelingen met gidsen voor Maren en voor Kessel vanaf Kerkplein in Maren-Kessel en voor ’t Wild vanaf café-restaurant de Wildse Hut. Iedereen is welkom.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29134