Datum plaatsing: 05 september 2022

Open Monumentendagen Lith


Open Monumentendagen Lith


Lith (Oss): Lithse monumenten en de Lithse paden zijn te bewonderen onder begeleiding van gidsen van onze Heemkundekring.

Heemkundekring Maasdorpen Lith geeft aan de Open Monumentendagen op 10 en 11 september 2022 een geheel nieuwe invulling. In het verzamelpunt MFA De Snoeck aan het Marktplein worden belangstellenden vanuit verschillende marktkramen geďnformeerd over de monumenten, wat er ter plaatse te doen is en over het thema van Monumentendag ‘Duurzaamheid’. Het is mogelijk om met een gids in groepen door het dorp, over de Lithse paden, langs de monumenten te wandelen.
Ook zijn in De Snoeck de tentoonstellingen ‘Bruidsparen uit de Maasdorpen van Lith’ en ‘Duurzaamheid’ te bezichtigen. Arnold Romeijnders licht de genealogie van Lithenaren e.o. toe aan de hand van zijn collectie van 125.000 familienamen.

Unieke wandeling

Na de uitleg in De Snoeck vertrekken de belangstellenden, in groepjes van tien, met een gids naar de Lithse Molen. De molenaar toont de statige bergmolen Zeldenrust en laat hem draaien. Aan de kinderen wordt getoond dat je meel kunt malen zonder gebruik te maken van stoom en machines en dat je van meel heel lekkere dingen kunt bakken (vorig jaar was dit een groot succes). Vanaf de molen gaat de gids met de groep naar museumboot ‘De Schokker’ in de Maas. Daar wordt uitgelegd hoe de Maasvissers vroeger op zo’n schokker woonden, waar ze visten en hoe de vis gevangen werd. Ook wordt getoond dat zo’n schokker vroeger geen motor had en dat gevaren werd met de wind in de zeilen. Met beeldmateriaal wordt een en ander verder uitgelegd. Langs het Jaagpad gaat men daarna via het Dijckpad en het Schuurkerkpad naar de prachtige Lithse Sint Lambertuskerk. Hier kan men de toren beklimmen en er wordt een rondleiding door de kerk gegeven. Het bekende kwartet van de Fanfare Sint Lambertus zal tijdens deze dagen regelmatig optreden. Op zondagmiddag om 16.00 uur is er een concert op het Lorette orgel in deze kerk. Tot slot leidt de gids de groep weer terug naar De Snoeck. Hier kan men de tentoonstellingen ‘Bruidsparen uit de Maasdorpen van Lith’ en ‘Duurzaamheid’ bezichtigen en kan men nagenieten met koffie en een lekkernij.

Tentoonstelling ‘Bruidsparen uit de Maasdorpen van Lith’ in MFA De Snoeck, tijdens de Open Monumentendagen op 10 en 11 september 2022.

Heemkundekring Maasdorpen Lith heeft in de afgelopen 2 jaar ca. 200 bruidsfoto’s verzameld van bruidsparen uit alle Maasdorpen van de voormalige gemeente Lith. Het zijn foto’s van personen die getrouwd zijn in een van deze dorpen. Er zijn zelfs trouwfoto’s aangedragen van eind 1800 en begin 1900. Verder hebben we veel foto’s ontvangen uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. De jongste foto is van 2021.
De foto’s werden verzameld door onze voorzitter Jan Smits. Deze werden gescand en bewerkt voor de tentoonstelling door Frans Heeren uit Lithoijen.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29164