Datum plaatsing: 05 september 2022

Engelermeer strijdtoneel van het Nederlands Kampioenschap Ocean voor de jeugd


Engelermeer strijdtoneel van het Nederlands Kampioenschap Ocean voor de jeugd


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Zaterdag 3 september was het zonovergoten strand en water van het Engelermeer het strijdtoneel van het Nederlands Kampioenschap Ocean voor de jeugd t/m 14 jaar, ofwel de aspiranten EDC.

Redding Brigade Rosmalen had vanuit Reddingsbrigade Nederland de vraag gekregen om dit jaar het NK Ocean EDC te organiseren. Om 6.00u in de ochtend stonden enkele trainers en hulp klaar om het spektakel op te bouwen. Met de hulp van enkele ervaren organisatoren van reddingsbrigade Gouda verliep dit soepel.

Voordat de officials en sporters arriveerden lag het wedstrijdveld klaar.

Vol enthousiasme (en ook met gezonde spanning) kwamen de sporters, waaronder 17 Rosmalense sporters, aan om te strijden voor het Nederlands Kampioenschap. In totaal 4 individuele onderdelen en 3 team onderdelen kwamen aan bod deze dag.

De dag werd gestart met het individuele onderdeel beachflags. Beachflags is een onderdeel waarbij de deelnemers op hun buik in het zand liggen met het gezicht van de flags af. Op 20m afstand staan er flags, altijd 1 minder dan aantal deelnemers. Op het startsignaal staan en draaien de sporters zo snel mogelijk om en rennen naar de flags. Degene met een flag gaat door naar de volgende ronde.

De Rosmalense lifesavers lieten zien dat ze fanatiek, soms ook zelfstandig op hun vakantie adres, hadden door getraind. Deze inspanning is niet onverdienstelijk is geweest. Op dit eerste onderdeel werden 2 Rosmalense lifesavers al Nederlands Kampioen. Zowel bij de meisjes C als ook bij de jongens D.

De wateronderdelen, zowel individueel als in team verband, kwamen deze middag aan bod. De board rescue (teamonderdeel), board race, run-swim-run, rescue-tube-rescue-race (teamonderdeel), oceanman/ woman en cameronrelay (teamonderdeel) waren de onderdelen waarop de sporters lieten zien waarvoor ze getraind hadden. Net als bij de beachflags niet voor niets!

Naast de finaleplaatsen die behaald werden stonden de Rosmalense lifesavers hoog op de ranglijst. Bij de teamonderdelen was er een totaal klassement. Per teamonderdeel zijn er punten te verdienen, het team met de meeste punten wordt Nederlands Kampioen team.

De rescue-tube-rescue-race is het teamonderdeel waar je met je team wat bestaat uit 4 sporters samen moet werken. De eerste zwemmer zwemt zo snel mogelijk naar een boei, bij deze boei aangekomen wordt de zwemmer een zogenaamde drenkeling. De redder mag het water in. Met zijn/ haar zwemvliezen en rescue tube (een reddingsmiddel) gaat de redder de drenkeling ophalen. Weer terug bij de waterlijn stan de andere 2 teamleden klaar om de drenkeling over te nemen en deze zo snel mogelijk over de finish lijn (op de kant) te slepen.

Tussen de onderdelen door werd het parcours door de organisatoren en vrijwilligers weer omgebouwd voor het volgende onderdeel. Voor de veiligheid van de sporters van de Rosmalense vlet (reddingsboot) in het water. Ook enkele junioren ondersteunden deze dag op hun board op het water om de dag veilig te laten verlopen.

Aan het einde van de dag kwam het loodzware individuele onderdeel de Oceanman/ Oceanwomen aan bod. Hierbij moeten de sporters, na een zware dag, achter elkaar door een stuk van ca. 200m zwemmen, bij het strand aangekomen rennen zij ongeveer 80m over het strand naar hun board. Ze pakken hun board op en maken een mooie board start om 250m te gaan boarden. Terug bij het strand aangekomen laten ze hun board liggen (deze wordt door een brigade genootje opgevangen), waarna de deelnemer nog een keer 80m moet rennen naar de finish.

Naast het behalen van meerdere finales, 4 zilveren en 3 bronzen medailles zijn de (Rosmalense) Nederlands Kampioenen:

-Maaike Hirink (aspiranten C meisjes); NK Beachflags,

-Bram Hirink (aspiranten D jongens); NK Beachflags, NK Board Race, NK Oceanman

-Cas Strelitski (aspiranten E); NK Run Swim Run

Teamonderdelen:

Nederlands Kampioen: Rosmalen D gemengd (Bram Hirink, Amber Kielen, Samuel Robertson en Sjors van Beem)Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

sport nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.12914