Datum plaatsing: 23 september 2022

De basis voor een veilige omgang met je digitale gegevens


De basis voor een veilige omgang met je digitale gegevens


's-Hertogenbosch (Regionaal): We leven in een digitale wereld. En hoewel dat ontzettend veel voordelen heeft (hallo, thuiswerken!), brengt het ook de nodige risico’s met zich mee. We willen namelijk niet dat alle informatie die we digitaal uitwisselen en bewaren, toegankelijk is voor partijen met de verkeerde intenties. Hoe ga je op een veilige manier om met digitale gegevens? We helpen je op weg met een aantal basisprincipes.

Zorg voor goede anti-virusbeveiliging
Dit lijkt misschien een open deur, maar is minder vanzelfsprekend dan je denkt. Zorg dat je digitale apparaten allemaal voorzien zijn van antivirussoftware. Deze programma’s beschermen je tegen indringers en voorkomen dat jouw persoonlijke data de wijde wereld in gaat. Vergeet daarbij niet om je antivirussoftware direct te updaten zodra er een update beschikbaar is, want alleen dan blijft de goede werking ervan gegarandeerd.

Bewaar informatie niet (alleen) op je smartphone
Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een smartphone, waardoor we ook onze persoonlijke gegevens vaak dicht bij ons dragen. Maar wat als je je telefoon kwijtraakt of, nog erger, wat als hij gestolen wordt? Zeker als er gevoelige informatie (zoals apps van je werk) of dierbare herinneringen (zoals foto’s) op staan, is dat erg vervelend. Ons advies: bewaar belangrijke of gevoelige informatie niet op je telefoon! Het risico op diefstal of verlies is simpelweg te groot.
Beperk het bewaren van (bedrijfs)gevoelige gegevens tot de beveiligde laptop of computer van je werk. Of print ze en bewaar de data in veilige kantoormeubels. Denk hierbij aan archiefkasten met sloten, kleine kluizen of brandkasten. Er zijn diverse kantoormeubels te vinden die ook direct brandvertragend werken.
Zorg ook dat je regelmatig een back-up maakt van je persoonlijke data, zoals foto’s. Je kunt hiervoor een beveiligde USB stick gebruiken of, als je meer opslagruimte nodig hebt, een externe harde schijf. Deze datadragers kun je vervolgens in de archiefkast of kluis opbergen.

Wees alert op phishing
Phishing is (helaas) een hot topic in de digitale wereld. Hierbij doet een partij zich ten onrechte voor als een betrouwbaar iemand, bijvoorbeeld via mail, sms of WhatsApp. Het doel is om gevoelige informatie te stelen, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden of bankgegevens. Klik je op een link in zo’n bericht, dan is het kwaad vaak al geschied. En de oplichters weten je tegenwoordig ook via social media te bereiken. Wees daarom altijd alert als je een bericht ontvangt en klik niet zomaar op links!

Stel een wachtwoord in op al je apparaten
Zonder wachtwoord is je data niet veilig - zo simpel is het. We raden je dan ook te allen tijde aan om al je apparaten te beveiligen met een wachtwoord, van je telefoon tot je werklaptop en je tablet. En met een wachtwoord bedoelen we een sterk wachtwoord, dus een combinatie van kleine letters, hoofdletters, leestekens en cijfers. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een zogenaamde passphrase met hoofdletters en leestekens formuleren. Gebruik bovendien bij voorkeur niet overal hetzelfde wachtwoord.
Naast de beveiliging van de apparaten zelf, adviseren we ook een verstandig wachtwoordbeleid bij je belangrijke accounts, zoals je bank, je zorgverzekering en je e-mail. Als je snel wachtwoorden vergeet, kun je een wachtwoordmanager zoals LastPass of 1Password gebruiken, waarin je al je wachtwoorden beveiligt met één hoofdwachtwoord.

Gebruik hulpmiddelen voor je werkplek
Veilig omgaan met data is niet makkelijk in een digitale wereld. Gelukkig hoef je niet alles zelf te doen. Er zijn tegenwoordig zoveel kantoorartikelen op de markt die je helpen bij de beveiliging van gegevens. Denk bijvoorbeeld aan privacyfolie voor over je scherm, speciale kasten om tablets veilig op te bergen of een slot voor je laptop.
Richt je binnenkort nieuwe werkplekken in? Denk dan niet alleen aan bureaus en bureaustoelen, maar ga gelijk voor een veilige werkomgeving. Je wilt de kans op datalekken tenslotte zo veel mogelijk voorkomen. Je bestelt dit soort handige veiligheidsproducten onder andere bij 123inkt.nl, de grootste aanbieder op het gebied van kantoorartikelen.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17907