Datum plaatsing: 12 oktober 2022

Letselschade door een ongeluk


Letselschade door een ongeluk


's-Hertogenbosch (Regionaal): Iemand die niet op let terwijl u bij het stoplicht of zebrapad stilstaat. Een gebrekkige machine op het werk of hondenbeet door de hond van de buurman. Je kunt zomaar geheel buiten je schuld letsel oplopen. Hieraan kun je allerlei klachten en beperkingen oplopen. De schade die hierdoor gelden wordt, is letselschade en kan verhaald worden door een letselschade advocaat. Bijvoorbeeld een letselschade advocaat in Arnhem. Letselschade is te verhalen op de partij die aansprakelijk is. Maar wie is hiervoor aansprakelijk? En als je bijvoorbeeld aangereden wordt in Eindhoven en je schakelt een letselschade advocaat in Eindhoven in, vallen zijn of haar kosten dan ook onder de letselschadevergoeding?

Wie is aansprakelijk voor mijn letselschade?
Wie aansprakelijk is voor letselschade staat in de wet. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen schuldaansprakelijkheid en risicoaansprakelijkheid.
In het geval van schuldaansprakelijkheid is er schuld aan het ongeluk. Dat betekent dat iemand een fout heeft gemaakt. Dit wordt ook wel een onrechtmatige daad genoemd. Er is dan een wettelijke regeling geschonden. Denk aan een aanrijding van achteren waarbij er te weinig afstand is gehouden. Iemand heeft dan een fout gemaakt en hierdoor schuld aan het ongeluk.
Bij risico aansprakelijkheid is iemand aansprakelijk omdat de wet zegt dat deze persoon gehouden is de schade te vergoeden. Vaak kan de aansprakelijke partij niks aan het ongeluk doen, maar omdat hij door de wet aansprakelijk wordt geacht dient hij de letselschade te betalen. Een voorbeeld van risico aansprakelijkheid is de schade als gevolg van een hondenbeet. In de wet is namelijk opgenomen dat een bezitter van een dier altijd aansprakelijk is voor schade veroorzaakt door het dier. Het enkele feit dat iemand een dier bezit maakt hem dus verantwoordelijk en aansprakelijk. Dus ook al houdt iemand de hond aan de lijn, als hij toch iemand bijt, dient de hondenbezitter de schade te vergoeden.

Waar heb ik recht op bij letselschade?
Staat aansprakelijkheid voor een verkeersongeluk, bedrijfsongeval of hondenbeet vast? Dan is er recht op schadevergoeding. Maar waaruit bestaat een letselschade vergoeding?
Letselschade bestaat uit alle kosten die gemaakt worden, uit inkomensschade en smartengeld. Maar om welke kosten gaat het dan en wat is smartengeld?
Bij kosten kan gedacht worden aan alle medische kosten gemaakt worden, zoals het wettelijk verplicht eigen risico. Maar ook kosten voor behandelingen van de fysiotherapeut, kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname, huishoudelijke hulp en reiskosten maken onderdeel uit van een letselschade vergoeding.
Smartengeld tenslotte is een vergoeding voor de pijnklachten, angstklachten en psychische klachten die u aan een ongeluk overhoudt.

En de kosten van een letselschade advocaat dan?
Nederland is een van de weinige landen (samen met onder andere Duitsland en Oostenrijk) waar de kosten van een letselschade advocaat onder de schadevergoeding vallen. Dit betekent dus dat hulp van een letselschade advocaat of een letselschade bureau in Nederland kosteloos is. Wel zo fijn als je betrokken bent en letselschade aan een ongeluk hebt overgehouden. Je krijgt immers te maken met een letselschade jurist van een grote verzekeraar. Dan is het wel zo fijn als je hulp kunt inschakelen van een letselschade specialist.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14812