Datum plaatsing: 19 oktober 2022

Dit kan je als ondernemer doen aan langdurig ziekteverzuim


Dit kan je als ondernemer doen aan langdurig ziekteverzuim


's-Hertogenbosch (Regionaal): Het is voor niemand leuk als een werknemer langdurig ziek is. Om te beginnen is het voor de werknemer vervelend. Bij langdurige ziekte is er vaak iets aan de hand. Dit kan bijvoorbeeld long covid zijn, maar ook een andere ernstige ziekte of een burn-out. Voor ondernemers is het om andere redenen vervelend. Het kost een hoop geld. Je kunt je voor een deel wapenen tegen de negatieve gevolgen van langdurig verzuim voor je bedrijf. Prent deze 4 tips alvast maar in je hoofd.

Verzekeren
Behalve dat het je persoonlijk raakt als een collega, misschien wel een vriend, voor lange tijd is uitgeschakeld, kost het je als ondernemer ook gewoon een hoop geld. Met een verzuimverzekering kan je je tegen die kosten wapenen. Als werkgever ben je verplicht om de werknemer door te betalen, tot 2 jaar na ziekmelding. Niet het volledige salaris, maar nog altijd 70 procent.
Voor kleine werkgevers is dit een probleem. Met een verzuimverzekering worden deze kosten (deels) gedekt. Dat is het voordeel van deze verzekering. Een nadeel is dat je ook premie betaalt voor werknemers die niet ziek zijn.

Preventie
Met preventie kan je aardig wat problemen voorkomen. Veel zaken kan je eenvoudig zelf verzorgen. Zo kan je voor een goed werkklimaat zorgen. Dat gaat een stuk verder dan een aangename temperatuur. De mentale gezondheid van werknemers wordt deels bepaald door de sfeer op de werkvloer. Het is belangrijk om in een veilige omgeving te werken, waar iedereen alles tegen elkaar kan én durft te zeggen.
Op het vlak van preventie kan je ook diverse onderzoeken doen. Preventief Medisch Onderzoek wordt vaak gedaan. Hierbij wordt behalve naar de omstandigheden op het werk ook gekeken naar de thuissituatie. Er worden nog meer onderzoeken aangeboden. Op de website van HR Navigator kan je het aanbod bekijken.

Kijk naar alternatieven
Een van de oorzaken van langdurig verzuim is dat de werknemer het lastig vindt om werk en privé te scheiden. Dat gaat een tijdje goed, maar uiteindelijk loopt de werknemer tegen een muur. Zo is het bijvoorbeeld voor collega’s met kinderen extra zwaar tijdens schoolvakanties. In zo´n geval is het als werkgever verstandig om de werknemer thuis te laten werken.
En als een personeelslid minder goed in zijn of haar vel zit, en twijfelt over de toekomst, dan kan je actief meedenken over oplossingen. Enkele maanden onbetaald verlof of detacheer de medewerker voor een tijdje elders. Zo blijft iedereen tevreden.

Eerlijkheid
Onrust op de werkvloer wil je voorkomen. Deze ontstaat regelmatig door verhalen die rondgaan. Deze verhalen zijn niet volledig tegen te houden, maar wel voor een deel. Wees altijd eerlijk naar je personeel toe. Bijvoorbeeld als het gaat over verlenging van contracten. De boodschap is niet altijd even leuk, maar de sfeer op de werkvloer is een stuk beter als werknemers weten waar ze aan toe zijn. En dat heeft weer positieve gevolgen voor de mentale gezondheid van het personeel.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15685