Datum plaatsing: 18 oktober 2022

Bijna achtduizend bezoekers zingen, lachen en drinken gezamenlijk in Maaskantje


Bijna achtduizend bezoekers zingen, lachen en drinken gezamenlijk in Maaskantje


Maaskantje (Sint-Michielsgestel): “Het is toch anders. De koning der piraten, Jannes, is hier ook wel populair, maar hij moet harder werken. Henk Bernard had hier heel veel succes. En zo meteen René Schuurmans. Normaal gesproken staan we met dit festival toch meestal in het noordoosten van Nederland. Daar heb je toch andere artiesten die populair zijn. Maar dit is een Mega Piraten Festijn met een Brabants sausje.” Aan het woord is Willie Oosterhuis, de presentator van het Mega Piraten Festijn. Hij staat even buiten uit te puffen. Jan Biggel komt net van het podium af. Met een brede grijns. Hij heeft net de tent op de kop gezet. “Ik mag niet mopperen…”

Op de tribune staat Theo, een vriendelijke beer van een vent uit Eindhoven. “Ik ben hier met een club van dertien, veertien man uit Utrecht, Den Bosch en Eindhoven. We hebben elkaar zeven jaar geleden leren kennen op vakantie in Spanje. Het grappige was dat we eerst door een misverstand nog ruzie dreigden te krijgen, maar dat kwam later helemaal goed. Ik heb ze daarna een keer meegenomen naar carnaval en nu hebben ze dit voor ons georganiseerd. Dit is voor mij het eerste Mega Piraten Festijn.” Hij doet zijn duim omhoog. “Weet je het wat ’t is: het is net carnaval. Het is echt leuk. Mooi georganiseerd. Alle faciliteiten zijn op en top!” Een maat van hem wil even een proosten. Hij drukt de verslaggever een biertje in de handen. Die moet nog rijden, dus weigert beleefd. “Eentje mag! Kom op, even proosten op het leven!” Vooruit dan maar. Het bier smaakt goed.
Voor Mooi Wark is het hard werken. De mannen betreden rond half negen, het is nog vroeg, het podium. William Bossong, bassist/spreekstalmeester van de band, brult maar even weer ‘Boeruh’ de tent in. Dat wordt natuurlijk opgepakt door het publiek. Of het PSV-supporters zijn of het gaat om steun voor de boeren, dat is niet duidelijk… William is na afloop tevreden. “Ze noemen Brabant ook wel de meest zuipende en feestende provincie van Nederland. En als je dan zo vroeg op de avond al zo’n feestje kunt bouwen, komen ze in de buurt…” Mooi Wark wordt die avond gevolgd door een cameraploeg van KRO/NCRV. “Ze verbazen zich erover dat we nu al gewoon lekker aan het bier zijn. Zo meteen hebben we een optreden in Groningen. Drie uur rijden. Ze gaan mee in de bus. Ik heb nu al medelijden met ze…”
Ancora doet zo rond negen uur goede zaken. Het publiek brult hard mee met de bombastische shantypop. Harm Wolters draagt het laatste nummer op aan een ‘bepaalde doelgroep’. “De vissers en boeren. We gaan voor jullie door storm en woeste regen!” De vuisten in het publiek gaan omhoog. En Ancora zet ‘Door storm en woeste regen’, een bewerking van ‘You’re the voice’ van John Farnham, in. Het publiek brult keihard mee. Patrick van Bree (zanger/gitarist van Ancora) is na afloop dik tevreden. “We zitten niet zo veel in Brabant, maar als je dan zag en hoorde hoe hard het publiek meezong, dan kan ik daar alleen maar heel blij mee zijn. Het Mega Piraten Festijn is zo’n gigantisch platform om je te profileren. En vergeet het niet. Alles is via RADIONL ook op radio en internet te volgen. Je zingt niet alleen voor de mensen in de tent, maar ook voor de mensen thuis. Dat is onbetaalbare promotie.” Voor hem zit de avond erop. Werk-technisch tenminste. “Ik heb zo meteen een verjaardag van een nichtje. Daar wil ik bij zijn. Eerder vandaag heb ik een goede vriend begraven in Nijmegen. Er is meer dan werk. Het is ook goed om af toe een pas op de plaats te maken.”

Koffie
Eddie Mensink, organisator van het Mega Piraten Festijn is dik tevreden. “We hebben bijna achtduizend man in de tent. Het was best spannend. De vorige keer in Maaskantje was het druk qua verkeer. Daarom hebben we het verkeersplan aangepast. Dat zorgt toch voor spanning. De tent is gedraaid. De touringcars, de voetgangers en de fietsers komen via de ene kant, de auto’s en de kiss & ride hebben we aan de andere kant van de tent gepland. En dat werkt beter.” Het was een druk weekje, vertelt hij, maar ook gezellig. “Het leeft hier ontzettend. Heel veel buren en andere belangstellenden kwamen langs om een kijkje te nemen. Die geven we dan een kopje koffie. Zo krijg en houd je draagvlak. We kunnen hier nog jaren door. Volgend jaar komen we ook weer terug naar Maaskantje.”

Zelfspot
Een van de grote sterren van dit moment is Jan Biggel. Via social media, cafés en feesttenten is zijn ‘Ons moeder zeej nog’ in de afgelopen twee jaar stiekem een enorme hit geworden. Hij vermaakt zich prima achter de schermen. Gaat met fans op de foto en maakt praatjes met andere artiesten. Zijn enthousiasme is aanstekelijk. “Ik ken steeds meer artiesten. Ik ga dan handjes schudden, praatjes maken, lachen. Weet je, je bent hier om het publiek te vermaken, waarom zou je dat zelf niet doen? Ik merk wel eens dat er onderling veel afgunst is. Maar hier is het gewoon gezellig.” Hij moet nog wel wennen aan zijn nieuwe status als BN’er. Twee jaar geleden kende niemand hem immers nog. “Of ik me nog kan herinneren hoe het was toen ik voor de eerste keer herkend werd? Nee. Dat begon heel geleidelijk, een keer bij een benzinepomp of zo. Maar op een gegeven moment was het knallen. Even langs de weg staan en ‘tuut-tuut-tuut’. Ja, het kan snel veranderen. Neem de vrouwen: vroeger liepen ze gillend van me weg en nu komen ze gillend op me af.” En hij lacht weer. Enige zelfspot is hem niet vreemd. Niet voor niets is ‘Ons moeder zeej nog’ tekstueel gezien een soort vrolijke ode aan het menselijk falen. En dat geldt ook min of meer voor ‘Het was een mooie dag’, dat hij die avond ook zal zingen. Een reggaenummer over een coffeeshop, waar de koekjes en cake ook speciale ingrediënten blijken te hebben. “Ik ging vroeger altijd naar de coffeeshop. Ons moeder dacht dan dat ik koffie ging drinken. ‘Het was een mooie dag’ gaat erover dat alles fout kan gaan, maar dat je, als je aan het einde van de dag in bed eraan terugdenkt en moet lachen het nog steeds een mooie dag was.”

Volksverhuizing
En lachen doet hij dus ook als hij van het podium komt. Want natuurlijk was het een enorm feest. Zijn opkomst mocht rekenen op een stormachtig gejuich. Iedereen brulde het refrein van ‘Ons moeder zeej nog’ mee. En ook ‘Het is een mooie dag’ ging erin als spacecake. Willie Oosterhuis kondigde hem nog aan met ‘Hij heeft alles wat een groot artiest niet moet hebben’. Er volgden enkele vrolijke diskwalificaties van Jans uiterlijk. En: “Hij kan niet dansen, een beetje zingen, maar hij heeft wel een knoeperd van een hit!” Jan kan het na afloop niet laten om Willie er nog eventjes op aan te spreken. Met een brede grijns natuurlijk. “Ik kan het waarderen als mensen eerlijk zijn, maar soms…”
En het feest gaat verder. Otto Lagerfett speelt een thuiswedstrijd en dat geldt ook voor afsluiter René Schuurmans. En we zouden het bijna vergeten. Rond kwart voor twaalf zet Rob Kemps van Snollebollekes ‘Links rechts’ in. Met een totale volksverhuizing als gevolg. Dat is het Mega Piraten Festijn: samen lachen, dansen, springen, drinken en zingen.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30507