Datum plaatsing: 27 oktober 2022

Hoe bewaar je thuis wijn op de juiste manier?


Hoe bewaar je thuis wijn op de juiste manier?


's-Hertogenbosch (Regionaal): Heb je ooit een fles wijn gekocht en was je vervolgens teleurgesteld toen je hem opende? Dat kan zo vervelend zijn! Maar dat hoeft niet zo te zijn. Als je enkele eenvoudige regels volgt voor het bewaren van jouw wijn, zul je merken dat de kwaliteit verbetert en dat je waarschijnlijk een leukere avond met vrienden en familie hebt!

De grootste vijand van wijn is hitte
De grootste vijand van wijn is warmte. Door temperatuurschommelingen kan de kurk uitdrogen en barsten, waardoor lucht binnenkomt en de wijn oxideert, met smaakverlies tot gevolg. Wijn is ook gevoelig voor licht en vochtigheid, dus bewaar jouw flessen niet te dicht bij ramen of warmtebronnen (zoals radiatoren). Wijnkoelkasten zijn daarom de beste manier om jouw wijn thuis te bewaren. Dit is misschien gek aangezien veel wijngebieden die je kunt bezoeken erg warme zomers hebben. Toch is het best om jouw wijn thuis uit de hitte te bewaren.

Trillingen kunnen wijn net als hitte aantasten
Trillingen kunnen wijn aantasten, net als warmte, dus vermijd het bewaren van flessen in de buurt van een wasruimte of wasmachine, of bovenop de koelkast. Hetzelfde geldt voor ruimtes met veel lawaai of trillingen, zoals bij de TV of in een ruimte waar veel gelopen wordt. Niemand wil zijn favoriete fles openen en ontdekken dat hij toch niet goed bewaard is en dit de smaak heeft aangetast.

Licht kan jouw wijn schaden
Licht kan jouw wijn ook schaden, dus bewaar hem bij voorkeur niet op een plaats die veel zonlicht krijgt. Door zonlicht verliest jouw wijn zijn smaak en kleur, en kan hij zelfs sneller bederven dan normaal. Vermijd opslag in de buurt van ramen of in kamers met veel licht.

Jouw wijn moet je horizontaal bewaren
Jouw wijn horizontaal bewaren is een andere manier om bezinksel te voorkomen. De reden hiervoor is dat het vloeistofniveau in een fles wijn hoger is dan wanneer de fles rechtop zou staan. Als je jouw flessen horizontaal bewaart, betekent dit dat er minder lucht in contact kan komen met de kurk, waardoor oxidatie wordt voorkomen en de kwaliteit behouden blijft.

Wijn is gevoelig voor allerlei veranderingen
Wijn is gevoelig voor allerlei veranderingen, gebruik dus deze tips om jouw wijn op een goede manier te bewaren.
Bewaar jouw wijn op een koele, donkere plaats. Houd jouw flessen uit de buurt van warmtebronnen en apparaten die de temperatuur van de fles kunnen doen veranderen (zoals een airco, verwarming of iets dergelijks).
Bewaar wijn niet in direct zonlicht of in de buurt van een verwarming/airco.
Bewaar jouw wijn horizontaal zodat bezinksel op jouw wijn kan worden voorkomen.
Bewaar jouw flessen ook niet dicht bij apparaten die veel trillen. Door de beweging van de apparaten kan dit de smaak van de wijnen aantasten.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.19420