Datum plaatsing: 01 oktober 2022

November Music van start


November Music van start


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): November Music gaat op donderdag 3 november van start met 50 premières door makers en uitvoerders uit binnen- en buitenland, 21 compositieopdrachten en meer dan 100 verschillende concerten. November Music laat de 30ste editie zien hoe divers en vitaal de nieuwste muziek is. November Music 2022 vindt plaats van 3 t/m 13 november op diverse locaties in 's-Hertogenbosch en opent voor de tweede maal met het FAQ Festival voor elektronische muziek.

Met de drie festivalcomponisten Bryce Dessner, Jürg Frey en Joey Roukens, en artist-in residence Remy van Kesteren en de twee ensembles in focus Silbersee en Ensemble Lucilin uit Luxemburg rolt festival November Music de rode loper uit voor een grote diversiteit aan landelijke en internationale toppers. Uniek is de komst van Dhafer Yousef en Anouar Brahem, twee van 's werelds allerbeste ud-spelers. Festivalcomponist Joey Roukens schrijft het Bosch Requiem dat wordt uitgevoerd door het Nederlands Kamerkoor en Amsterdam Sinfonietta en dat dit jaar in Amsterdam, 's-Hertogenbosch en Enschede klinkt.

Nationale & internationale ensembles
November Music 2022 biedt weer een podium voor een groot aantal Nederlandse musici en ensembles waaronder Calefax, Asko|Schőnberg, Black Pencil, Kluster 5, Silbersee en Fuse.
Dit jaar ontvangt November Music twee van de internationale Duitse topensembles voor nieuwe muziek. Voor de eerste maal komt het strijkensemble Ensemble Resonanz uit Hamburg met een programma geheel gewijd aan Bryce Dessner. Ensemble Adapter uit Berlijn speelt werk van twee Nederlandse componisten Bianca Bongers en Bart de Vrees.

Jazz, world & pop
Dit jaar legt November Music een focus op Afrikaanse muziek met de komst van de Tunesische ud-spelers Dhafer Youssef en Anouar Brahem, Trio Da Kali uit Mali dat samenwerkt met North Sea String Quartet en Metropole Orkest Strings dat optreedt met 3MA waar onder meer ud-speler Driss el Maloumi deel van uitmaakt. De ud speelt ook een prominente rol in de compositieopdracht van Tijn Wybenga. Hij schreef voor zijn vaste groep AM.OK nieuwe werk met de Syrische ud-speler Nawras Alkaky als speciale gast.
Verder zijn er meerdere optredens tijdens het festival van Componist des Vaderlands Martin Fondse, met zijn Dreamhouse Quartet. Harpist Remy van Kesteren laat zijn veelzijdigheid zien en horen in diverse samenwerkingen met onder meer Marcel Veenendaal (Di-Rect), Luwten, ZO! Gospel Choir en Martin Fondse. Ook zangeres Eefje de Visser, elektronicapionier Jameszoo en Metropole Strings treden op.

Premières
Een kleine greep uit de ruim 60 premières dit jaar. Black Pencil vermengt oosterse en westerse klanken en elektronica samen met het Indonesische gamelanensemble Kyai Fatahillah; Corrie van Binsbergen zet gedichten van Antjie Krog op muziek; trombonist Jőrgen van Rijen presenteert een eigen project met nieuwe composities en visuals. Jazzsaxofonist Steve Coleman voert met het Amstel Quartet zijn nieuwste compositie uit.
Er is ruim aandacht voor nieuw en jong talent waaronder Rick van Veldhuizen, Elise 't Hart, Genevieve Murphy, Jan-Peter de Graaff, Aart Strootman, Merijn Bisschops. Van de meer gevestigde namen klinken premières van onder meer Michel van de Aa, Kate Moore, Rob Zuidam, Willem Boogman, Seung-Won Oh en Peter Adriaansz en van buiten Nederland rising-star Philip Venables, Bryce Dessner, Alberto Posadas en Steve Coleman.

Klassieker
Een van de iconen van de nieuwe muziek Einstein on the Beach wordt uitgevoerd door Suzanne Vega, Ictus en Collegium Vocale in een concertante versie en informele setting. Enig concert in Nederland.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.13232