Datum plaatsing: 17 november 2022 - Laatst gewijzigd: 18-11-2022 11:33:06

20 jaar Nulandse band Dr.BloezZ


20 jaar Nulandse band Dr.BloezZ


Nuland ('s Hertogenbosch): “Twintig jarig bestaan maar liefst. Wat gaat de tijd snel. Het is de allerhoogste tijd voor een feestje”, lacht Jan Kerkhof. Samen met zijn neef Ton was hij een van de oprichters van de Nulandse Bluesband Dr. BloezZ. Op een familiereünie in het jaar 2000 raakten ze met elkaar in gesprek over de blues en muziek maken. “Inmiddels zijn we 20 jaar verder. In 2010 hebben we ons 10- jarig bestaan gevierd middels een soort van ´festivalleke´ in een mooie feesttent, hier naast ons huis. Het was een feest om nooit te vergeten”, zegt Jan mijmerend, terwijl we samen de sfeervolle foto’s van ‘toen’ bekijken. De nostalgie van inmiddels 20 jaar Blues spat ervan af.

door Jan van Ravenstein

Jan Kerkhof, muzikant in hart en nieren. Het welkom is zoals ik het had verwacht, gastvrij en met een gezellige, praatgrage Jan. Na ‘un bekske koffie’ in de huiskamer verkassen we naar boven, de repetitieruimte van de Bluesband met alles ‘erop en eraan’. Het drumstel van Jan staat gebruiksklaar in de hoek. Er is een hele wand vol met posters van hun optredens van al die jaren. De ruimte ademt een en al sfeer en al snel word ook ik gevangen met het muziek virus, en dan met name de Bluesmuziek. Jan weet niet waar te beginnen en hij ratelt maar door over zijn Dr. BloezZ zijn muziekvrienden en de jubileumdag. Het is in een woord, geweldig.

Historie
Zoals gezegd begon het na het gesprek van Jan en Ton het formeren van een Bluesband. Na een korte zoektocht naar Bluesmuzikanten in de buurt, bestond de allereerst bezetting van de Bluesband uit de heren: Chris Korsten, Ray Hermes, Marco van de Haterd en Jan & Ton Kerkhof.
De naam Dr. BloezZ is gekozen uit een lange lijst met namen, die de bandleden hadden opgeschreven. De naam “Dr. BloezZ, die ‘bekte’ heerlijk en bleef ook goed hangen, zoals ze dat plegen te zeggen. “We waren het er snel over eens, dat deze het moest zijn”, aldus Jan.
“Samen hadden we besloten om vooral het populaire Chicago Blues te gaan spelen, met wat uitlopers naar de overige Blues-stromingen. Nummers van Eric Clapton, Muddy Waters, Gary Moore en The Fabulous Thunderbirds. Ons eerste optreden was bij motorclub MC De Joyriders, om nooit te vergeten, weet ik nog”, zegt Jan met wat emotie in zijn stem. Zes jaar hebben we in deze formatie gespeeld en in 2006 hebben Ray en Marco afscheid genomen. Al snel konden we weer verder met Jeroen van Eijk en Ruurd van der Vegt.
Daarna heeft er nog een wisselingen plaats gevonden met Bas van de Booren. En nu anno 2021 bestaat de Bluesband uit: Jan Kerkhof (Drums), Ruurd van der Vegt (Vocals&Harp), René Steenbrink (Bas), Hans van der Wijst (Lead-guitar) en Ton Kerkhof (Guitar).
Bluesband Dr. BloezZ is niet meer weg te denken uit de Nederlandse Blues Scene. Met bekende, attractieve Blues voor jong en oud. ‘Keep the Blues Alive and play with feeling.

Optredens
Op de posters komen de meest mooie sfeervolle kroegen en festivals voorbij waar Dr. BloezZ succesvol was met optredens. Bij de Gover in Geffen, op Bluestour in Cuijk, het Ven Bluesfestival in Venlo, ze waren er, jaren aaneen, vaste gasten. Maar ook bij De Hille, in zaal Kerkzicht, op Meulepop, in café Kaatje, bij ‘het warm onthaal’ in Den Bosch en laatst nog in de bluestempel bij uitstek, de Poptempel Hedon in Zwolle zag je ze met grote regelmaat. “Vanwege corona is er een lange pauze geweest, zowel in optreden als repetitie. Man.. man, geen muziek maken, op welk een manier dan ook. Wat ga je dat missen”, zegt Jan met een spijtige stem

20-jarig jubileum
“Zondag 20 november is onze grote jubileumdag. We kijken er enorm naar uit en geloof me, we gaan voor grote verrassingen zorgen. Vanaf deze plek wil ik heel graag op voorhand Arjan en Marissa van café Kerkzicht bedanken voor de geweldige ondersteuning. “De aanvang van de middag is 16.00 uur en hij duurt tot…’het einde’’, lacht Jan. De presentatie is in handen van Tonio Aa van BluesWorld. Jan Kerkhof: “Als verrassing halen we oud-bandleden, die ooit bij ons hebben gespeeld, op het podium. Ze nemen dan met een aantal nummers hun positie van toen in. Te beginnen met de band van ons beginjaar (2000). Daarna gaan we met stappen door de Bluesbandhistorie (2007-2013-2017-heden), om te eindigen met deze sessie van de Bluesbandformatie van nu”.

Nog een tipje van de sluier wil Jan graag aan u kwijt. “In de Poptempel bij uitstek ‘Hedon’ in Zwolle is bij het programma BluesWorld halverwege dit jaar in het grootste geheim een nieuwe live CD opgenomen. Maar liefst 16 nummers zijn er opgenomen, echt geweldig. Alle bandleden glimmen van trots en we kunnen bijna niet wachten, om hem te presenteren. Zondag, op onze jubileumdag, houden we hem feestelijk ten doop. Komt dat zien, komt dat horen. De entree is geheel gratis, gewoon omdat het feest is”, zegt Jan met een grote smile.

Zondag 20 november, Zaal Kerkzicht in Nuland. Aanvang 16.00 uur.
Meer info op www.drbloezz.nl
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30626