Datum plaatsing: 21 november 2022

Hebben robots in de toekomst regels nodig? door Dr. Kathleen Gabriels


Hebben robots in de toekomst regels nodig? door Dr. Kathleen Gabriels


Oss (Oss): Zondagmiddag 27 november lezing over Regels voor robots. Hebben robots in de toekomst regels nodig? door Dr. Kathleen Gabriels

Veel van onze dagelijkse technologie bevat kunstmatige of artificiële intelligentie. Stofzuiger- en grasmaairobots helpen ons in en om het huis, robotchirurgen voeren operaties uit en chatbots voeren therapeutische gesprekken. We kunnen zelfs morele beslissingen aan algoritmen uitbesteden. De combinatie van robots en AI leidt, samen met big data, tot eindeloos veel mogelijkheden. Van zelfbewuste en uit vrije wil handelende robots is nog lang geen sprake – en wie weet wel nooit – maar er zijn reële ethische problemen die we niet mogen negeren. Ethische vragen over ontwerp moeten gesteld worden vóór en tijdens het ontwerpproces: elk product dat door mensen gemaakt is, is immers made with morality. Innovatie gaat immers niet alleen om technologische vooruitgang, maar ook om het (h)erkennen van de morele keuzes die de technologie in zich draagt en daar bewust mee omspringen. Tijdens de lezing gaat Kathleen in op de vraag of robots in de toekomst regels nodig hebben. Welke beslissingen delegeren we aan machines en welke liever niet? En van ‘wie’ leren zelflerende systemen eigenlijk?

Dr. Katleen Gabriels is moraalfilosofe, gespecialiseerd in computerethiek. Ze werkt als universitair docent aan de universiteit van Maastricht. Haar boek Regels voor robots stond op de shortlist van de Hypatiaprijs en de longlist van de Socratesbeker.

De lezing is georganiseerd in het kader van The Glass room Experience en de AI-Parade. Beide exposities zijn de gehele maand november te zien in de Bibliotheek Oss en daarbij zijn allerlei activiteiten en lezingen georganiseerd rondom dit thema. Bij andere Noord Oost Brabantse Bibliotheken is deze tentoonstelling ook te zien.

Kaarten voor de lezing zijn € 8,00. Leden van de bibliotheek en CJP-leden betalen € 6,00. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website www.nobb.nl en bij alle locaties van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken. De middag start om 14.00 uur.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27894