Datum plaatsing: 23 november 2022

Eerste steen gemetseld restauratie 13e-eeuwse stadsmuur


Eerste steen gemetseld restauratie 13e-eeuwse stadsmuur


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Vandaag is in het Herman Moerkerkpark de eerste steen gemetseld voor de restauratie van de 13e-eeuwse stadsmuur! Hiervoor zijn meer dan 40.000 kloostermoppen (middeleeuwse stenen) gebakken die perfect passen bij de oude stadsmuur. De nieuwe stenen brengen een deel van de oude stadsmuur terug in het straatbeeld. De eerste steen is gemetseld door wethouder Marianne van der Sloot en restauratieaannemer Nico de Bont.

De werkzaamheden voor het nieuwe Herman Moerkerkpark zijn gestart in 2022. Hiervoor zijn meer dan 40.000 metselstenen gebakken die perfect passen bij de 13e-eeuwse stadsmuur van ís-Hertogenbosch. Met deze nieuwe stenen maakt de gemeente ís-Hertogenbosch de historie van de oudste stadsmuur weer zichtbaar.
Op steenworpafstand van de Markt - aan het Herman Moerkerkplein - liggen de laatste resten van de eerste stadsmuur van ís-Hertogenbosch. Hier is ook nog het restant van de 13e-eeuwse waterpoort zichtbaar. Tijdens de herinrichting van dit gebied stoppen we het verval van dit bijzondere metselwerk.
Om het metselwerk te restaureren en de oude stadsmuur voor een deel terug te brengen in het straatbeeld zijn meer dan 40.000 nieuwe metselstenen gebakken. De stenen moeten perfect passen bij de 13e-eeuwse restanten. Deze middeleeuwse stenen zijn veel groter dan hedendaagse bakstenen, zogenaamde kloostermoppen. Ze komen veel voor in oude kerken, kastelen en kloosters.
Het projectteam van de gemeente, Erfgoed ís-Hertogenbosch, restauratieaannemer Nico de Bont en steenfabriek Zilverschoon Randwijk zijn hiermee aan de slag gegaan. Eerst is het 13e-eeuwse metselwerk nauwkeurig onderzocht. De soort klei waarmee de stenen worden gemaakt en andere eigenschappen van de steen - zoals afmeting, kleur en structuur - zijn vastgesteld. Daarna was het tijd om verschillende proefstenen te maken en te beoordelen. Daaruit is de steen gekozen die het beste past bij de uitstraling van het oude metselwerk.
Je kunt het maken en bakken van de stenen vergelijken met koken. Door nauwkeurig het recept te volgen - bestaande uit verschillende ingrediŽnten zoals rode en zwarte klei - krijg je de juiste variatie in kleur, uitstraling en hardheid. En zo hebben de metselstenen de juiste kwaliteit en zijn ze bestand tegen verschillende weersinvloeden. In totaal maakt steenfabriek Zilverschoon zoín 40.000 tot 45.000 nieuwe metselstenen voor het Herman Moerkerkpark.

Eerste steen gemetseld restauratie 13e-eeuwse stadsmuur
Eerste steen gemetseld restauratie 13e-eeuwse stadsmuur
Eerste steen gemetseld restauratie 13e-eeuwse stadsmuur
Eerste steen gemetseld restauratie 13e-eeuwse stadsmuur


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29662