Datum plaatsing: 24 november 2022

Scholieren in actie op het NK Debatteren in OssOss (Oss): Op het Titus Brandsmalyceum in Oss wordt vrijdag 25 november de derde voorronde van de 25e editie NK Debatteren havo/vwo gehouden. Stichting Nederlands Debat Instituut organiseert dit debattoernooi in samenwerking met de school uit Oss en partners Adessium Foundation en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Gemeenteraadslid voor SP Oss Marie-Therese Janssen is dit jaar lid van het jurypanel.

Het NK Debatteren havo/vwo (voorheen NK Debatteren voor Scholieren) wordt sinds 1998 georganiseerd en is hét landelijke debattoernooi voor havo- en vwo-leerlingen. Dit jaar gaan meer dan tachtig scholen uit heel Nederland in debat over actuele maatschappelijke thema’s zoals social-mediagebruik onder jongeren, de woningcrisis en een persoonlijk C02-budget. Na drie voorrondes plaatsen 26 scholen zich voor de finale op 28 januari in Nijmegen op de Radboud Universiteit. De eerste twee voorrondes vonden 11 en 12 november plaats op het Nieuwe Lyceum in Bilthoven. Dit jaar is het de 25e editie, extra feestelijk dus.

Over het NK Debatteren havo/vwo

Op het NK Debatteren havo/vwo wordt de parlementaire debatvorm gehanteerd. Dat wil zeggen dat één team de voorstander is en één team de tegenstander van de gegeven stelling. De debatteams moeten vervolgens de jury overtuigen waarom hun standpunt het sterkst is. Het jurypanel bestaat uit een grote poule van mensen uit het bedrijfsleven, onderwijs, politiek en andere (oud)debaters. Zij beoordelen de teams op presentatie en argumentatie.

Duurzaamheid

Parallel aan het toernooi loopt de individuele Troublespeech-wedstrijd bedoeld voor havo/vwo bovenbouwleerlingen. Tijdens deze speech van maximaal twee minuten probeert de voordrager zich uit een lastige situatie te redden. Vorige editie ging dit bijvoorbeeld over het mondkapjesschandaal. Dit jaar gaat het over een debatteam dat pretendeert heel duurzaam te zijn, maar zelf met een privéjet naar het debattoernooi is gevlogen. Hoe praat je dit recht? Stichting Nederlands Debat Instituut organiseert het NK Debatteren ook voor de onderbouw, vmbo en mbo. Meer informatie vind je op: https://www.schooldebatteren.nl/toernooien/nk-debatteren-havo-vwo/

Over Stichting Nederlands Debat Instituut

Stichting Nederlands Debat Instituut zet zich al 25 jaar in om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en altijd nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Dat doet de stichting door het organiseren van landelijke debattoernooien, het geven van debattrainingen in de klas, het verzorgen van bijscholing aan docenten en het ontwikkelen van lesmateriaal. De stichting werkt op honderden scholen in het primair en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28314