Datum plaatsing: 26 november 2022

KW1C tegen menstruatie-armoede: gratis middelen voor studenten


KW1C tegen menstruatie-armoede: gratis middelen voor studenten


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Het Koning Willem I College is gestart met een pilot om gratis menstruatiemiddelen beschikbaar te stellen voor studenten. Op locatie Vlijmenseweg in 's-Hertogenbosch op damestoiletten hangen sinds deze week dispensers waar studenten gratis tampons en maandverband uit kunnen halen. De proef is een initiatief van de Studentenraad van het college.

Seyda Kayak (19) studente Fotografie en lid van de Studentenraad: "Op Internationale Vrouwendag wilden we iets doen voor onze vrouwelijke studenten. Zo zijn we op het idee gekomen om op die dag gratis tampons en maandverband te verstrekken. We hebben hierover gepost op Instagram en hierop werd positief gereageerd. Andere studenten vonden dat we dit eigenlijk altijd moesten doen. Toen heb ik het op me genomen om een plan
uit te werken voor het College van Bestuur van het Koning Willem I College". Seyda hoort in haar omgeving niet vaak van studenten dat ze geen geld hebben om tampons of maandverband te kopen, "Maar dat wil zeker niet zeggen dat het probleem er niet is, het is een verborgen probleem".

Taboe
Jos van Kessel, voorzitter van het College van Bestuur van het Koning Willem I College: "Steeds meer Nederlanders leven op of onder de armoedegrens. Dit zien we helaas ook bij onze studenten. Wij vinden het belangrijk dat onze studenten prettig en veilig kunnen studeren, ook als zij menstrueren. Daarom staan we vierkant achter het idee van onze Studentenraad om gratis menstruatiemiddelen te verstrekken. Er zou geen taboe op menstruatie of armoede moeten rusten, maar als de praktijk laat zien dat dit wel zo is, dan is beschikbaar stellen in automaten een
goede oplossing. Dat is anoniemer dan middelen ophalen in een winkeltje. Verder vind ik het wel interessant om te kijken waarom er zo'n taboe op rust en of we daar als college meer aandacht aan moeten besteden, bijvoorbeeld in onze lessen Burgerschap".

Pilot
Op dit moment is het gratis verstrekken van menstruatiemiddelen nog een pilot. Volgens het Armoedefonds (2022) heeft één op de tien vrouwen soms geen geld voor tampons of maandverband. Deze menstruatie-armoede wordt
uitvergroot door inflatie. Aan het einde van het studiejaar evalueert het College van Bestuur samen met de Studentenraad of het initiatief wordt voortgezet. Als de dispensers daadwerkelijk worden gebruikt, worden de ze mogelijk ook op onze andere locaties opgehangen. Tot die tijd zijn de middelen op onze locaties in Veghel, Oss en Cuijk beschikbaar via de recepties en winkeltjes.

Bij de pilot is ook oog voor duurzaamheid. De menstruatiemiddelen in de dispersers zijn gemaakt van organische materialen.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27700