Datum plaatsing: 26 november 2022

Tips als je een tweedehands auto gaat kopen


Tips als je een tweedehands auto gaat kopen


's-Hertogenbosch (Regionaal): Wil je een tweedehands auto gaan kopen? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zo voorkom je dat je een auto met verborgen gebreken koopt. Met deze tips lukt het je – ook als je weinig verstand hebt van auto’s – om een goede koop te sluiten.

Doe vooronderzoek
Heb je een tweedehands auto gevonden die aan je wensen voldoet? Doe dan wat vooronderzoek. Zoek vergelijkbare modellen op en check of hun prijs en kilometeraantal overeenkomt met de auto waarin jij geïnteresseerd bent. Lijkt de auto te mooi om waar te zijn? Dan is hij dat waarschijnlijk ook. Neem daarnaast contact op met de verkoper en stel hem of haar een aantal vragen. Vraag bijvoorbeeld waarom de auto verkocht moet worden en wat er is gebeurd qua onderhoud.

Check de gegevens
Heb je een afspraak gemaakt met de verkoper? Check dan een aantal gegevens. Vraag naar het identiteitsbewijs van de verkoper en het kentekenbewijs van de auto. Komt de naam niet overeen? Dan is de auto wellicht gestolen. Controleer daarnaast of de auto APK gekeurd is en wanneer de vervaldatum is. Op de website van het RDW kun je eventueel gegevens over de auto opvragen zoals het aantal eigenaren, wanneer de auto voor het laatst verkocht is en of de auto als gestolen staat geregistreerd.

Neem de tijd om de auto te bekijken
Neem vervolgens de tijd om de auto te bekijken. Check de buitenkant van de auto op roest en schade. Bekijk de wielen en neem een kijkje in de kofferbak (deze mag niet muf ruiken). Onder de motorkap let je op de aansluitingen, het koelstofreservoir en het motorblok. Als je aanslag, olie of vet ergens ziet dan kan dit duiden op een lekkage. Heb je zelf weinig verstand van auto’s of niet eerder een tweedehands auto gekocht? Neem dan iemand mee met kennis en ervaring.

Maak een proefrit
Tot slot is het belangrijk om een proefrit te maken. Laat de motor alvast even draaien zodat je kunt checken of deze regelmatig is. Inspecteer direct de uitlaat (de uitlaatgassen moeten kleurloos zijn). Tijdens het rijden controleer je het dashboard, de toerenteller en de koppeling. De auto behoort geen gekke geluidjes te maken, stabiel op de weg te liggen en soepel te schakelen. Heb je twijfels of is je eerste indruk niet goed? Koop de auto dan niet. Het is in dit geval beter om verder te zoeken of de auto eerst te laten keuren door een professional.


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16331