Datum plaatsing: 27 november 2022

4 tips om je woning duurzamer te maken!


4 tips om je woning duurzamer te maken!


's-Hertogenbosch (Regionaal): Het wordt met het jaar belangrijker om je huis duurzamer te maken. Toch is nog een groot deel van alle Nederlandse huizen niet klaar voor de toekomst. Met deze vijf tips kan jij ervoor zorgen dat jouw huis beter geïsoleerd is en zo meer energie bespaart. Dat is wel zo prettig met hoge gas- en elektriciteitsprijzen.

Tip 1: zorg voor groene energie
Een van de manieren om je huis duurzaam te krijgen is om te investeren in groene energie. Niet alleen kun je bij grote Nederlandse energieleveranciers een contract afsluiten met ‘groene stroom’, maar ook kun je zelf stroom opwekken. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen op het dak of het verwarmen van je douchewater met zonne-energie. Er zijn veel mogelijkheden om jouw huis duurzamer te maken. Denk ook eens aan het aanschaffen van een warmtepomp dat veel energie kan besparen.

Tip 2: doe wat aan je kozijnen
Er zijn veel manieren om je huis beter te isoleren. Denk aan betere vloerisolatie, een beter geïsoleerd dak, of betere kozijnen. Een goede tip is bijvoorbeeld de aanschaf van duurzame kunststof kozijnen. Niet alleen scheelt dat enorm in de onderhoudskosten (de raamkozijnen kunnen in sommige gevallen wel 60 jaar mee), maar ook isoleren ze beter tegen de kou van buiten. Koop de ramen met dubbel-, of zelfs driedubbel glas om de optimale bezuiniging te bereiken. Een goede investering betaalt zich binnen enkele jaren af. Wist je dat er ook recyclebare raamkozijnen zijn?

Tip 3: verkoel je huis duurzaam
Vanwege de veranderingen van het klimaat en de extreme weersomstandigheden, is het soms ’s zomers enorm warm in huis. In plaats van het plaatsen van een milieuvervuilend aircosysteem is het beter om bijvoorbeeld goede zonwering te plaatsen. Een helemaal (letterlijk) groene optie is om in de tuin bomen of struiken te plaatsen die jouw huis verkoelen. De straat rondom je huis, en je huis zelf, warmen minder snel op dankzij een rijkheid aan groen in de omgeving. Een duurzaam huis heeft dus altijd een groene tuin. Heeft jouw huis een plat dak? Ideaal: daar zijn een hele hoop interessante manieren voor om te benutten. Er zijn bedrijven gespecialiseerd in het plaatsen van groen op daken. Dat brengt niet alleen verkoeling ’s zomers, maar isoleert ook ’s winters.

Tip 4: water besparen met regen
Een van de grootste ecologische rampen van de 21ste eeuw is watertekort. In ons kikkerlandje lijkt dat er nooit van te komen, maar toch zijn er al flink wat tijden van droogte geweest de afgelopen jaren. Hoe mooi is het dan dat jij het regenwater van jouw dak kan gebruiken voor het doorspoelen van je toilet bijvoorbeeld. Wist je dat je met de recuperatie van regenwater nooit meer last hebt van kalk. Betaal nooit meer te veel voor je waterrekening, met duurzame ‘regenwaterrecuperatie’.

Conclusie
Het kost misschien wat, maar er is altijd wel rendement te behalen op het verduurzamen van je huis. Wist je dat er ook subsidie te verkrijgen is voor het maken van een duurzaam huis. Sinds een aantal jaren heeft de Nederlandse overheid zelfs een potje om allerlei energiebesparende aanpassingen te doen op huizen in heel Nederland. Zo bespaar jij altijd geld op rendabele investeringen op het vlak van duurzaamheid.


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15312