Datum plaatsing: 28 november 2022 - Laatst gewijzigd: 29-11-2022 12:45:12

Door digitalisering baan kwijt: wat nu?


Door digitalisering baan kwijt: wat nu?


's-Hertogenbosch (Regionaal): Door de digitalisering van onze samenleving raken steeds meer banen overbodig. Dat geldt nu al bijvoorbeeld voor heel veel administratieve beroepen. Waar de vacatures vroeger voor het oprapen lagen, zien we nu dat deze banen langzaam verdwijnen. Processen worden veelal gedigitaliseerd en de fysieke aanwezigheid van menselijke krachten is daardoor nog maar nauwelijks nodig. Naar verwachting zullen de komende jaren nog eens 1,6 miljoen banen verdwijnen. Maar wat nou als ook jouw baan hierbij zit? Wat dan?

Verandering in vacatureland
Ben jij iemand die al jarenlang de landelijke vacatures doorspit? Niet per se omdat je op zoek bent, maar gewoon om te kijken wat de arbeidsmarkt te bieden heeft? Dan zal je vast ook zijn opgevallen dat er een duidelijke verandering in vacatureland bezig is. Opvallend is dat er tegenwoordig bijvoorbeeld veel technische vacatures beschikbaar zijn.
Echt gek is dat natuurlijk niet. Juist door de digitalisering van onze samenleving is de vraag naar technici enorm toegenomen. Ook andere ontwikkelingen hebben dit veroorzaakt. Denk alleen maar aan de grotere vraag naar zonnepanelen. Hierdoor ontstaat er ook een tekort aan zonnepanelen monteurs.

Omscholen
Mensen die dus echt van baanzekerheid willen profiteren, doen er goed aan om zich te laten omscholen naar bijvoorbeeld een technisch beroep. Omscholen volwassenen is echter nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Je bent nu eenmaal gewend aan een vast salaris. Bovendien beschik je over vaste lasten die je waarschijnlijk niet had toen je die allereerste keer ging studeren. Het is voor sommige mensen dan ook financieel onmogelijk om een omscholingstraject aan te gaan.
Gelukkig zijn hier al goede alternatieven voor. Bij een opleiding als technicus kun je bijvoorbeeld terecht bij een speciaal opleidingsinstituut. Goed voorbeeld is Strevon. Een opleiding bij Strevon biedt garantie dat je na 1,5 jaar als gecertificeerd monteur aan het werk kunt gaan binnen een bedrijf. De opleiding bestaat echt niet alleen uit lesdagen. Je volgt enkele intensieve trainingen en daarnaast breng je je kennis in de praktijk bij een leerbedrijf. Tijdens je werkzaamheden krijg je gewoon betaald. Ook op lesdagen word je nog altijd volledig uitbetaald. Het direct ontvangen van salaris zorgt ervoor dat het et financieel weer aantrekkelijk wordt om jete laten omscholen.

Vaardigheden gaan niet verloren
Het voelt misschien vreselijk dat een beroep dat jou zo dierbaar is ooit verdwijnt. Misschien voelt het zelfs alsof al die jaren voor niets waren. Zeker als je hier ook nog eens een zeer intensieve opleiding voor gevolgd hebt. Bedenk echter heel goed dat vaardigheden nooit verloren gaan. Alle opgedane ervaring en kennis tijdens jouw jaren in loondienst zullen niet voor niets zijn geweest. Hoewel het fysieke beroep wellicht overbodig wordt, kun je deze vaardigheden wel inzetten om bij een ander beroep heel groots te worden.
Denk aan punctualiteit, precisie, creativiteit en zelfstandigheid. Dit zijn dingen die je leert. Waar starters vaak meer moeite mee hebben. Dit zijn de vaardigheden die jou dan ook zeer aantrekkelijk zullen maken op de arbeidsmarkt. Doe hier zeker je voordeel mee.




Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16811