Datum plaatsing: 10 december 2022

Lezing Ans Markus over haar schilderijen en andere werken's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Op zondag 18 december aanstaande verzorgt Ans Markus van 12.00 tot 13.00 uur een lezing over haar schilderijen die te zien zijn in de expositie ‘Verbonden Vrijheid’. Elk schilderij van Ans Markus vertelt een verhaal en zij kan daarover prachtig vertellen. In de lezing neemt Ans Markus bezoekers mee langs haar schilderijen en haar ontwikkeling, van omgaan met onzekerheden naar een steeds bredere oriëntatie en opener blik op de wereld.

Ans Markus schildert en exposeert al 45 jaar. Zij verwierf bekendheid met haar herkenbare schilderkunst: vrouwen in windsels. Het waren haar eigen onzekerheden en angsten die erin verbeeld waren en die tegelijkertijd een gevoel van veiligheid en geborgenheid uitdrukken. In de expositie zijn werken uit verschillende periodes te zien. Naast de ‘Windsels’ zijn dat onder andere ‘Hommages aan moderne klassieken’, ‘Handen van mijn Moeder’, ‘Medea’, ‘Godshuizen’ – geschilderd in Voorburg in Vught – en ‘Sterrenbeelden’. Het 24-luik ‘De cirkel is rond’ toont flitsen uit ieders leven, vanaf de geboorte tot aan de dood. In ‘Verborgen verdriet’ zien we portretten van dakloze mannen, geschilderd nadat Ans Markus vijf jaar les had gegeven aan dak- en thuislozen bij het Leger des Heils in Amsterdam. Diepe intermenselijke betrokkenheid is in veel schilderijen terug te vinden. Aandachtstrekker in de tentoonstelling is haar meest recente schilderij ‘Verdraagzaamheid’ met 150 portretten van (jonge) mannen en vrouwen: “De gezichten op het schilderij stralen uit: welke geaardheid, welke huidskleur of welk geloof bij je hoort, wij zijn iedereen en wij verdienen het respect van iedereen.“

In de lezing vertelt Ans Markus ook over de bronzen beelden en beeldjes, broches met vredesduiven en haar boeken die in Museum Slager te zien en te koop zijn.

De toegangsprijs voor het bijwonen van de lezing is €12,50 p.p. Vrienden van Museum Slager en museumkaarthouders betalen voor deelname aan de lezing €6 toeslag. Aansluitend is er de mogelijkheid Ans Markus persoonlijk te ontmoeten en spreken in een Meet & Greet tot uiterlijk 15.00 uur. Reserveren voor deelname aan de lezing kan via de website van Museum Slager, zie hier. Ook deelname aan de Meet & Greet en overige bezoeken graag reserveren via de website.

Museum Slager, Choorstraat 8, 5211 KZ ’s-Hertogenbosch; Geopend op dinsdag t/m zaterdag van 11:00 tot – 17:00 uur en op zondag van 13:00 tot 17:00 uur. TOEGANGSPRIJZEN: Entree € 12,50 inclusief kopje koffie/thee. Kinderen tot 12 jaar gratis; Kinderen van 13-18 jaar € 4,00; Museumkaart en Icomkaart: gratisUw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30070