Datum plaatsing: 10 december 2022

Primeur voor Kasteel Heeswijk: Listen, internationale expo over kinderen in oorlogstijd


Primeur voor Kasteel Heeswijk: Listen, internationale expo over kinderen in oorlogstijd


Heeswijk-Dinther (Bernheze): De oorlog in Oekraïne herinnert ons er dringend aan: kinderen hebben geen aandeel in geweldsconflicten. Toch wordt hun leven en toekomst er vaak ingrijpend door veranderd. De expo LISTEN geeft kinderen uit oorlogsgebieden de kans om hun verhalen te delen. Aan de hand van persoonlijke voorwerpen vertellen ze hoe zij een oorlog beleven. Onbevangen en oprecht. Deze kerstvakantie is de expo voor het eerst in Nederland te zien in Kasteel Heeswijk.

LISTEN is een pop-up expo van het War Childhood Museum. Begonnen als klein burgerinitiatief in Sarajevo heeft deze organisatie inmiddels vestigingen in Kiev, New York, Sarajevo en Den Haag. De voortdurend groeiende collectie bestaat uit meer dan 5000 persoonlijke voorwerpen, elk met hun eigen verhaal. Ook zijn er honderden uren aan video verzameld waarin kinderen getuigen hoe ze conflictsituaties beleven. De collectie beslaat vele jaren en landen over de hele wereld. Van oorlogen in Oekraïne, Syrië en Afghanistan tot de Bosnische Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog. De verhalen zijn ontluisterend en hoopgevend tegelijk, waarmee LISTEN zich leent voor een gezinsuitje tijdens de kerstvakantie.

“Een knuffelhond heeft mijn leven gered.”

Bezoekers ervaren de veerkracht en de creativiteit van kinderen in conflictsituaties. Neem het aangrijpende verhaal van Dmytro uit Oekraïne. Tijdens een mortieraanval vangt zijn knuffelhond een kogel op, waardoor hij zelf aan de dood ontsnapt: “Sindsdien voelde de hond als mijn beste vriend. Ik kon hem alles vertellen, zelfs mijn grootste
angsten. Ik heb besloten mijn hond aan het museum te schenken, omdat ik vind dat het tijd is om een echte hond te zoeken om mijn gevoelens mee te delen. Het liefst wil ik een shar-pei of een boxer.”

Een veelgeprezen collectie

Als winnaar van de Raad van Europa-prijs is Het War Childhood Museum het enige museum ter wereld dat zich helemaal richt op de invloed van gewapende conflicten op de kindertijd. Volgens oprichter Jasminko Halilovic helpt LISTEN ons op een unieke manier om het belang van vrede te begrijpen. De succesvolle schrijfster Téa Obreht omschrijft de expo als een 'cruciaal eerbetoon aan de onoverwinnelijkheid van het leven'.

Een veilige plek

Een kasteel is gebouwd als een veilige wijkplaats in tijden van oorlog. Kasteel Heeswijk is dan ook zeer verheugd om LISTEN als primeur in Nederland te kunnen presenteren. De kersttijd is bovendien een periode van verzoening en het perfecte moment om deze verhalen te kunnen delen onze bezoekers.

Oekraïne dichterbij

De oorlog in Oekraïne herinnert ons er aan dat de volwassenen van de wereld de verantwoordelijkheid hebben om kinderen te beschermen. Deze oorlog vormt een onmiddellijke, onnodige en onacceptabele bedreiging voor 7,5 miljoen Oekraïense kinderen. Sinds 22 maart 2022 hebben 1,5 miljoen kinderen het land verlaten en elke minuut worden 55 Oekraïense kinderen vluchtelingen. Het War Childhood Museum heeft de indringende verhalen van enkele van die kinderen opgetekend en wil die delen met beleidsmakers en bezoekers over de hele wereld.

De tentoonstelling Listen is van 23 december t/m 8 januari te zien tijdens de rondgang door het kasteel, dagelijks van 10.00 – 17.00 uur. (25 december en 1 januari gesloten).
https://www.kasteelheeswijk.nl/tentoonstelling-listen/Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30916