Datum plaatsing: 04 december 2022

Interview met Pierre Schippers, kerstbouwer St.Jan


Interview met Pierre Schippers, kerstbouwer St.Jan


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): “Kerst begint voor mij al bijna tien jaar in september. Dan start namelijk het bouwen van de kerststal bij de Sint Janskathedraal in Den Bosch. Soms is buiten nog een hittegolf gaande en ben ik binnen al een kerststal aan het timmeren. We werken dan de hele dag en nemen alleen pauze tijdens de Heilige Mis of een begrafenis. Want dan willen ze natuurlijk geen timmergeluiden op de achtergrond. Meestal doe ik dat vier dagen per week samen met een team van 25 andere enthousiaste vrijwilligers.

Als de kerststal klaar is, mogen eerst de vrijwilligers en hun families een kijkje gaan nemen. “Heb jij die gebouwd opa”, vragen mijn kleinkinderen dan terwijl ze dingen aanwijzen. Dan voel ik me vreselijk trots. Ik leg ze dan uit hoe we bepaalde elementen voor elkaar hebben gekregen. Zo stond er afgelopen jaar een kameel op een brug. Dan vertel ik hoe we een lift hebben gehuurd om die kameel daarop te krijgen. We maken er ieder jaar weer iets compleet anders van, afhankelijk van het thema. Hierdoor is het elk jaar weer nieuw voor de bezoekers. Een vast
element is een stal vol opgezette dieren: schapen, honden, katten, vogels de os en de ezel de kameel en nog veel meer. Dat vinden de kinderen natuurlijk prachtig. Vorig jaar hadden we bewegende Jozef en Maria beelden en schapen die blatende geluidjes maakten. En elk jaar staan er zo’n 75 kerst-bomen in de kooromgang met lampjes die de kerstbomen belichten en vogeltjes erin. Alleen al de geur als je binnenkomt, zorgt ervoor dat je in kerststemming komt.

Dit jaar hebben we van een theatervoorstelling allemaal spullen over mogen nemen om een straatje te kunnen bouwen die door de hele kooromgang (kerststal) loopt. Zo kregen we taferelen van een bakker, slager en groenteboer waarmee we een verhaal gaan vertellen. We verwachten weer een hoop bezoekers, vorig jaar waren het er door de coronasluiting zo’n 20.000. Andere jaren telden we wel 70.000 bezoekers en meer. Prachtig om
die belangstelling te zien, soms staan er lange rijen voor de Sint-Jan om binnen te mogen komen. En binnen staan ze met verwondering te kijken, dan weten wij waar we het voor doen. Zeker in deze tijden waarin mensen het niet allemaal even breed hebben om zelf bijvoorbeeld een kerstboom te kunnen kopen om de kerstsfeer in huis te halen, is het mooi dat ze die hier kunnen ervaren. Dat ik daar een steentje in kan bijdragen, voelt bijzonder.”Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28541