Datum plaatsing: 11 december 2022

De geschiedenis van een heerlijkheid


De geschiedenis van een heerlijkheid


Maren-Kessel (Oss): In de serie Maasparels – boekjes over de dorpen langs de Maaskant – ziet komende week het tweede deel het licht. In “Een rondje door oud Kessel” is het de beurt aan deze groene oase aan de Maas. Kessel kreeg vooral bekendheid door de vele archeologische vondsten in de laatste decennia. Ook wees onderzoek uit dat hier ooit een van de grootste Gallo-Romeinse tempels stond en dat Julius Caesar hier in 55 voor Christus strijd voerde tegen Germaanse stammen.

Aan dit boekje is met veel liefde gewerkt door Mechtilde Meijer en Henk Steenbekkers die veel Kesselnaren bezochten, foto’s verzamelden en verhalen optekenden. Over de smid, de bakkers, de café’s en een aantal markante Kesselnaren. Het boekje opent met een gedicht waarin de tijd van voor de oorlog weer even herleeft. Over die oorlog zijn er verhalen opgetekend en over het vliegveld dat er toen kwam. Over de Maas en de gevreesde Beerse Overlaat, over de bekende pastoor Roes, die in Kessel zijn landbouwboeken schreef en over de kerk en de school die verdwenen toen het dorp in de naoorlogse jaren werd samengevoegd met Maren. De schrijvers ontdekten veel nieuwe feiten over het dorp en zijn voormalige bewoners en ontdekten zelfs foto’s van rond de vorige eeuwwisseling in de Kesselse familiearchieven.

Binnen de jonge Heemkundekring Maasparels (Maren Kessel, ’t Wild en Alem) bruist het van energie. Veel leden zijn zo enthousiast dat er alweer plannen zijn voor nieuwe boekjes. Daarbij wordt gedacht aan Alem en Lith.

“Een rondje door oud Kessel” kost € 14,50 en is verkrijgbaar via de Facebookpagina van Heemkundekring Maasparels en vanaf vrijdag 16 december bij Brood Van Mook tegenover de kerk in Maren Kessel.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29888