Datum plaatsing: 20 december 2022

4 jaar cel en tbs voor gijzelen, verkrachten en mishandelen van partner's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): De rechtbank Oost-Brabant heeft een 54-jarige man uit 's-Hertogenbosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar en terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging. Hij gijzelde zijn toenmalige vriendin ruim twee weken in zijn woning en heeft haar in die periode meerdere keren verkracht en mishandeld.

De verdachte had pas een relatie met de vrouw toen zij half december 2021 een aantal dagen in zijn woning verbleef. Al snel ging het mis; de verdachte wilde meerdere keren per dag seks en gebruikte daarbij geweld als zij tegenstribbelde. Ook sloeg hij het slachtoffer, drukte een brandende sigaret uit op haar been en hield een hete aansteker tegen haar arm. Om te voorkomen dat ze weg zou gaan, dreigde hij haar 'kapot te schieten als ze de woning zou verlaten' en knipte hij de simkaart van haar mobiele telefoon door. Op 3 januari jl. wist de vrouw uiteindelijk het huis uit te vluchten en via een buurvrouw de politie te waarschuwen.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte ernstig misbruik maakte van het vertrouwen dat de vrouw in hem stelde. Hij haalde haar op bij de vrouwenopvang en was zich dus bewust van haar kwetsbaarheid en verleden. De vrouw zag in hem een lieve man die voor haar als een geschenk uit de hemel kwam. Door het gebeuren voelt zij zich lichamelijk en geestelijk kapotgemaakt. De verdachte maakte haar doodsbang en deed haar heel erg veel pijn. De vrouw heeft nog steeds last van de mishandelingen en de verkrachtingen en weet niet of ze daar nog ooit overheen komt.

Eerdere veroordelingen
De rechtbank weegt ook mee dat de verdachte in 2011 is veroordeeld tot een celstraf van 9 jaar voor een poging tot moord, poging tot doodslag en bedreiging van zijn toenmalige partner. Daarnaast deden de afgelopen jaren meerdere van zijn ex-partners aangifte van geweld. In september 2020 werd hij veroordeeld voor mishandeling. De verdachte zat nog in de proeftijd van die veroordeling en moet daarom nu – naast de 4 jaar cel – ook nog een eerder voorwaardelijk opgelegde celstraf van 6 maanden uitzitten.

Volgens een psycholoog en een psychiater is er bij de verdachte sprake van een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. De rechtbank vindt het noodzakelijk voor de veiligheid van anderen dat hij naast de celstraffen tbs met dwangverpleging krijgt. Tot slot moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 5.500 euro.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

politie nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.22200