Datum plaatsing: 04 januari 2023

Verkopen van je bedrijf


Verkopen van je bedrijf


's-Hertogenbosch (Regionaal): Bent u toe aan het verkoop van je bedrijf? Dan moet u rekening houden met een aantal dingen. Voordat u op zoek gaat naar potentiŽle kopers voor uw bedrijf, is het zaak onderzoek te doen in de voorbereiding van het verkoop. In deze blog wordt in gemakkelijke stappen het verkoopproces van een bedrijf in kaart gebracht.

Reden van bedrijfsverkoop
Bedenk voor uzelf waarom u uw bedrijf wilt verkopen. Vaak is de reden van verkoop een combinatie van bepaalde factoren waardoor een ondernemer besluit om het bedrijf over te dragen. De meest voorkomende redenen zijn door de wens met stoppen van werken, of pensionering. Misschien heeft u plannen om te verhuizen of emigreren. Ook kan het de wens zijn om extra te verdienen en het opgebouwde vermogen te verzilveren. Door uzelf deze vragen stellen bepaalt u voor uzelf waarom u uw bedrijf wilt verkopen, dit laat het proces van bedrijfsverkoop soepeler verlopen.

OriŽntatie en waardebepaling
In de praktijk zal een bedrijfsovername langer duren dan een aantal maanden. Het is gemakkelijk om voor uzelf een overzicht te maken met de belangrijkste doelstelling aan de hand van vragen. Bent u van plan om uw bedrijf aan familie te verkopen? Of wilt u een zo hoogst mogelijke opbrengst? Naast het antwoord geven op deze belangrijke vragen is het zaak te weten wat uw bedrijf oplevert. De waardebepaling van uw bedrijf kan worden gedaan door het inhuren van een professioneel taxateur of bedrijfsmakelaar. Er zijn tegenwoordig verschillende methoden ontwikkeld voor het bepalen van een bedrijfswaarde, er wordt rekening gehouden met factoren als omzet en groeipotentieel. Houdt er rekening mee dat de waarde van een bedrijf bijna nooit gelijk staat aan de prijs die voor uw bedrijf te krijgen is.

Samenstellen van jouw verkoopteam
Hoewel het niet onmogelijk is om zelf uw bedrijf te kopen, kan een goed verkoopteam helpen met het geven van verschillende adviezen en tips. Er zijn 4 type adviseurs die u nodig heeft bij het verkopen van uw bedrijf. Dit zijn een overnameadviseur, accountant, advocaat en belastingadviseur. Er is een grote kans dat u al een accountant hebt, waar u jarenlang een goede relatie mee hebt opgebouwd. Toch is het zaak je accountant kritisch te beoordelen en na te gaan of diegene ervaring heeft met bedrijfsoverdrachten. Daarnaast worden bedrijfsovernames begeleid door een overnameadviseur omdat zij meer kennis hebben over financiŽle en juridische zaken, waarnaast ze kunnen onderhandelen met de koper. Waar nodig is er ook de mogelijkheid andere adviseurs uit hun netwerk in te schakelen.Verkoopprofiel
Voordat u op zoek gaat naar een koper voor uw bedrijf, is het zaak een verkoopprofiel op te stellen. Hierin vermeld je nodige informatie voor uw potentiŽle kopers. Schrijf een stuk beschrijving van je bedrijf over wat voor onderneming het is, het personeel, omzet, locatie en reden van verkoop. Het is zaak niet te veel maar ook niet te weinig informatie weer te geven in je beschrijving wanneer ondernemers hun bedrijf verkopen.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16320